Полицията е заловила 33-годишен мъж, извършил три грабежа в магазини в центъра на Бургас, съобщават от ОДМВР-Бургас. Задържаният е 33- годишният К.Д. от Бургас, живеещ в хотел, разположен в Централната градска част. Той е извършител на: грабежа на оборотната сума в размер на 270 лв., осъществен около 04.30 ч. на 18.01.т.г. след заплаха с нож спрямо 25 годишна продавачка в денонощен магазин, разположен на бургаската улица „Славянска”.

Също на опит за грабеж, осъществен на 22.01.т.г. около 06.40 ч. спрямо 26 годишната продавачка в павилион, разположен на бургаската улица “Демокрация”, която при отварянето на търговския обект е заплашена с нож от маскиран мъж, който й поискал оборота и се опитал да я съпроводи в павилиона. Продавачката обаче не загубила самообладание и успяла да затвори вратата на павилиона преди да влезе непознатия, като натиснала “паник-бутон” и повикала помощ. Грабежа на оборотната сума в размер на 892 лв., осъществен на 23.01.т.г. около 21.30 ч. след заплаха с нож спрямо 29 годишна продавачка в магазин за хранителни стоки, разположен на бургаската улица „Гладстон”.

К.Д. направил пълни самопризнания за трите престъпления, като описал начина за извършването им, както и маршрутите, които използвал за оттеглянето си.

Установено е, че К.Д. използвал парите от грабежа за да преживява и заплаща хотелските си разноски. По думите му започнал да извършва криминалните деяния, тъй като след прибирането си от чужбина, където живял със семейството си, изхарчил спестените пари, а не могъл да си намери работа. Оставяйки без средства за препитание, решил да извършва грабежи за да се снабдява с финансови средства. Наблюдавал основно магазини за хранителни стоки или павилиони, като забелязвайки че продавачките им остават сами, си слагал качулката и шала и след заплаха със сгъваем нож, извършвал грабежите.

Служителите от Първо Районно управление – Бургас констатирали, че К.Д. изхарчил парите от грабежа на денонощния магазин за храна и заплащане на хотелските разноски, а парите от втория грабеж изгубил докато бягал от местопроизшествието.

За документиране на извършените три престъпления полицейските служители са извършили множество оперативно-издирвателни мероприятия, иззели видеозаписи и разпитали пострадали и свидетели на грабежите. К.Д. е задържан непосредствено след прибирането си в хотелската стая след извършването на грабежа на магазина за хранителни стоки, разположен на бургаската улица „Гладстон”.

Работата по случаите продължава от служители на Първо Районно управление – Бургас.