Двама български моряци, които повече от месец бедстваха в близост до Либия, се завърнаха в страната. Това съобщи „Фрог нюз”.

Матросите са част от петчленния екипаж на плаващият под молдовски флаг малък танкер „Сънойл“ (Sunoil), който в началото на декември аварира в международни води.

Притекъл се на помощ кораб изтегля танкера до Триполи. Там обаче съдът и екипажът са задържани по обвинение за трафик на петролни продукти (забранен в Либия), въпреки че на борда не е имало нефтопродукти, а плавателният съд е изпълнява курс, който не предвижда влизане в либийски териториални води.

Министерството на външните работи (МВнР) е получило сигнал за случая едва на 3 януари. Чрез българските посолства в Италия и Либия, родните дипломати са предприели незабавни мерки за изясняване на причините за задържането и местонахождението на българските моряци, както и на възможностите за освобождаването им. След проведени срещи с представители на либийското посолство в София и потърсено съдействие от Делегацията на ЕС в Либия, на 12 януари 2016 г. съдът в Триполи да оттегли обвиненията към екипажа и да постанови освобождаване на членовете му. На 15 януари двамата български моряци се завърнаха в страната, съобщава МВнР.