Обединението около любовта към книгите е изключително силен сигнал, който България изпраща към Европа и света. Националната кампания „Читател на годината 2015“, която обедини всички – читатели, автори, библиотеки и институции, е ярко доказателство за приноса на страната ни за културното и духовно наследство на Европа и света. Това заяви зам.-председателят на Групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на българската делегация в Групата на ЕНП Мария Габриел при обявяването на победителите в кампанията, която организира съвместно със Столична библиотека. Сред официалните гости на церемонията бяха кметът на София Йорданка Фандъкова, зам.-министърът на МОН Ваня Кастрева, председателят на Комисията по образование в НС Ирена Соколова.

Мария Габриел подчерта, че Европа поставя много силен акцент върху ученето през целия живот. В този контекст наблегна на необходимостта от дигитализация на библиотеките, за да могат да отговорят чрез информационните технологии на съвременните читателски изисквания.

„Четенето е най-добрият начин да продължим да отстояваме ценностите, собствената си национална история и културно богатство. Носителите на приза „Читател на годината“ на регионалните библиотеки са ярко доказателство, че са живи изконното българско любопитство и жаждата за знания. Съвременните български автори са тези, които ни карат да усещаме как пулсът на българската съвременна литература може да бие още по-силно“, заяви още Мария Габриел.

Наградата за носителите на отличието „Читател на годината 2015“ на всяка една от регионалните библиотеки е посещение на Европейския парламент в Брюксел, осигурено от Мария Габриел. Техните имена са:

Христина Танчева – Благоевград

Люба Шекерова – Бургас

Десислава Хайдарова – Смолян

Нестор Несторов – Стара Загора

Галин Иванов – Добрич

Мариела Петкова – Търговище

Станислава Георгиева – Пловдив

Катя Кашукеева – Кюстендил

Севда Йовкова – Габрово

Зорница Сидова – Русе

Мариела Ганева – Велико Търново

Марина Стоилова – Варна

Владислава Царева – Плевен

Живка Николова – Разград

Лина Райкова – Хасково

Дамян Кичуков – Шумен

Наталия Бабаяшева – Силистра

Стефан Мавров – София

Димитър Савов – Кърджали

Борис Тодоров – Враца

Миглена Николова – Видин

Радка Костадинова – Монтана

Даниела Димитрова – Ямбол

Даримир Генев – Пазарджик

Детелин Димитров – Ловеч

Грета Петкова – Сливен