16-годишният Антонио Диков от Ясна поляна извади светия кръст от морето на Йордановден в Приморско. Никола Бинев, на 18 години, спаси кръста при ритуала в Китен.

Въпреки ниските януарски температури на въздуха и водата, и тази година не липсваха кандидати да премерят сили за спасяването на Светия кръст в морските градове на община Приморско. Антонио, заедно с още седем момчета скочи ритуално в морето на пристанището в Приморско на един от най-таченитебългарски празници – Богоявление (Йордановден). Той се оказа най-бърз и пръв стигна до символа на празника. Всички смелчаци, които скочиха в морето, целунаха кръста още във водата - за здраве, а след изваждането му отец Гавраил го пое за великия водосвет.
Кметът на община Приморско д-р Димитър Германов и тази година традиционно присъства на светата литургия в църквата, почете ритуала по спасяването на Светия кръст и поздрави всички участници.

Празникът бе честван и от жителите и гостите на Китен. Там в ритуала по изваждането на кръста се впуснаха петима младежи, от които пръв до свещения символ стигна 18 – годишният Николай Бинев от Китен.
Празника в Китен споделиха кметът на града Катя Вълчева и заместник- кметът на община Приморско Милчо Милев.