Деветокласникът от СУ "Юрий Гагарин" Димитър Христов стана двукратен шампион на Националното първенство по лека атлетика. Талантът, който е състезател на клуб "Бургас - 98" с личен треньор Вяра Чавдарова- Петкова, триумфира на 200 и 400 метра гладко бягане във възрастовата група до 18 години. Димитър Христов беше най-бърз на по-късата дистанция с време 22,53, а на 400 метра спря хронометрите на 50,18.

"Резултатите му наистина са впечатляващи, съвсем близко са до норматив за Европейското в Словения в двете дисциплини, които са съответно 22,40 и 49,90. Нека да е здрав. До лятото е напълно постижимо и реално да покрие нормативите", заяви треньорката Вяра Чавдарова-Петкова.

Специалистката изведе своя възпитаник в началото на годината до първото място на 200 метра на международния турнир "Академик".

След това 15-годишният Димитър Христов зае трето място на държавния шампионат за батковците до 20 години на 400 метра гладко бягане с време 50,67 и стана четвърти на 200 метра с 23,01.

Други лекоатлети, възпитаници на клуб "Бургас 98", спечелиха отличия.

Стиляна Радева е първа на овчарски скок, а Гергана Георгиева е пета, като малшанс на една от височините я лиши от мястото сред призьорките.

Илияна Мичевска, която е европейска шампионка за глухи от миналата година, дава много добри резултати на 400 метра за девойки, като стана четвърта. Трета на 800 метра под 18 години е Магдалена Ганчева.

Ангел Райков е бронзов медалист на овчарски скок до 18 години с постижение от 3,80 метра.

При своя дебют Петър Гроздев се класира на шесто място на овчарски скок при юношите.

Стиляна Радева и Петър Гроздев също са възпитаници на СУ "Юрий Гагарин".

Със състезателите на овчарски скок в "Бургас 98" работи доайенът в клуба Величко Денчев.

"В лицето на Вяра Чавдарова- Петкова имаме изключително амбициозен и качествен треньор, който умее да подготвя шампиони. Очаквам 2024 година да е много силна за нашите лекоатлети", заяви Янчо Стойчев - директор на СУ "Юрий Гагарин".