Прословутото разширение на магистрала “Тракия”, за което се говори от поне десет години, ще започне от Стара Загора. Става дума за 5-километров участък между детелината, на която се отбива движението към града, и началото на южната промишлена зона.

В момента това е двулентов път, чийто капацитет отдавна е недостатъчен, за да поеме цялото движение. По това шосе се намират няколко промишлени зони и отбивки за села в региона, като кръстовищата към тях трябва да се преустроят.

Обществената поръчка, която ще бъде пусната всеки момент, е за избор на фирма, която да проектира разширението срещу 350 хил. лв., като средствата са от бюджета на пътната агенция.

За самото разширение има стар технически проект, който е от 2006 г. и трябва да се актуализира, заради променени строителни норми, е отговорил регионалният министър Андрей Цеков на писмен въпрос на депутите Радослав Рибарски и Радослав Василев. Необходимите отчуждения на частни имоти отдавна са направени и това означава, че още тази година може да се обяви процедура за избор на фирма, която да започне да строи разширението. С него пътят ще стане четирилентов.

Самият министър каза в неделя по Би Ти Ви, че разширението на магистрала “Тракия” между София и Пловдив също може да стартира тази година, като отново става дума само за изготвяне на технически проекти.

Магистралата ще се разшири с по една лента за движение в посока, като се използва сервитутът на сегашния аутобан. Той е 8 метра встрани от него - терен, чийто собственик е държавата и не се налагат отчуждителни процедури. Търси се обаче техническо решение за виадуктите. Когато разширението бъде готово, единственото тясно място по “Тракия” между столицата и Пловдив ще е тунелът “Траянови врата”, който няма как да се разшири. Това би било равносилно на пробиването на нов тунел.