Най-издирваният мафиотски бос в Италия Матео Месина Денаро, който бе заловен от властите през януари след 30 години укриване, е починал днес.

Италианският мафиотски бос Матео Месина Денаро, осъден за множество убийства и арестуван през януари след 30 години укриване, е починал от рак, съобщава „Ройтерс“, позовавайки се на италианските власти.

61-годишният Месина Денаро е страдал от рак но дебелото черво. През последните седмици състоянието му се влошава и той преместен в болница от затвора с максимална степен на сигурност в Централна Италия, където първоначално бе задържан.

В петък той изпадна в кома, като така и не е дошъл в съзнание.

Преди да бъде заловен през януари, Месина Денаро се укриваше в продължение на дълги години - от 1993 г. насам.

„Не бива да отказвате молитви на никого, но не мога да кажа, че съжалявам“, заяви вицепремиерът на Италия Матео Салвини в Instagram.

Месина Денаро беше признат за виновен за множество престъпления, включително за подпомагане на планирането на убийствата през 1992 г. на антимафиотските прокурори Джовани Фалконе и Паоло Борселино.

Държан е отговорен и за бомбените атентати в Рим, Флоренция и Милано през 1993 г., при които загинаха 10 души, както и за организирането на отвличането на 12-годишния Джузепе Ди Матео, за да разубеди бащата на момчето да даде показания срещу мафията. Момчето е държано две години, след което е убито.

Месина Денаро бе наричан от италианската преса „последния кръстник“. Смята се, че след като бе заловен пред частна клиника в сицилианската столица Палермо на 16 януари т.г., той не е предоставил каквато и да е информация на полицията.

Според медицинските документи, изтекли в италианските медии, през 2020 г. и 2022 г. той е бил опериран от рак на дебелото черво под фалшиво име, припомня „Ройтерс“.

Син на мафиот, Месина Денаро е роден през 1962 г. в югозападния сицилиански град Кастелветрано. Той следва стъпките на баща си и на 15 години вече носи оръжие. Полицията твърди, че първото си убийство извършва, когато е на 18 години.

Кланът Кастелветрано е съюзник на Корлеонези, воден от Салваторе "Звяра" Риина, известен като „боса на босовете“ на сицилианската мафия Коза Ностра.

Наричан „U Siccu“ (Хубавият), Месина Денаро става негово протеже и показва, че може да бъде също толкова безмилостен, колкото и господаря си, като получава 20 доживотни присъди в задочни процеси за ролята си в редица мафиотски убийства.