"Делото е свято, изрече Георги Кондолов преди 120 години и прокле всички онези, които ще поддадат и няма да продължат борбата, онази свещената борба за България, за българите, където и да са по света, както и за нащия свиден странджански край. Мълчим и вниовно свеждаме глави. Да, виновни сме". Така започна емоционално слово кметът на Малко Търново Илиян Янчев, с което се обърна към всички официални лица и гости, както и към всички присъстващи, които тази вечер бяха на официалното откриване на възпоменателния събор на Петрова нива по повод 120 години от Илинденско-Преображенското въстание. Както вече съобщихме, хиляди хора дойдоха на историческата местност за традиционното честване, там бяха и много политици, общественици.

„Виновни сме, че сякаш спряхме да ценим България. Виновни сме, че сякаш спряхме да я браним, дори и от самите себе си. Виновни сме пред паметта на дедите си, защото забравихме миналото и дори не можем да си представим саможертвата им и идеалите, които са ги водили напред. Мълчим все по-оглушително. Дадена ни е свобода да се зовем българи, сами да решаваме съдбата си, а дори трудно сформираме властта си. Срамно е пред паметта на героите, които се пожертваха, за да я има България днес. Все по-силно имаме нужда да обърнем погледите си към миналото. В нашата история винаги е имало предизвикателства, но народът ни ги е преодолявал. Силни сме, когато сме заедно. Неслучайно на една значима за нашата държавност сграда са изписани три думи: Съединението прави силата. Нека се поучим от миналото.“, каза още кметът Янчев.

„Ако днес войводата Георги Кондолов тръгне със своята чета, ще събере ли следовници на своята идея, ще събере ли Смъртна дружина на смели мъже, които да прославят България?!

Илиненско-Преображенското въстание е един георичен крясък в лицето на Турската империя. Българският народ не жали сили и средства в борбата, а това въстание остава на-могъщото проявление на несломия революционен дух на странджанските българи“, каза още развълнувано кметът на Малко Търново. Той припомни клетвата на преображенци.

„Земята, която пази стъпките на георите, гората, в която отекват гасовете на въстаниците, мястото, което се превърна в тяхната Голгота. Днес, когато се навършват 120 години от героичната епопея на македонските и тракийските българи, нека всички ние произнесем тяхната епична и достойна клетва, за да си припомним делото им да почустваме онзи юнашки плам, който е горял в сърцата им тогава.“, заяви той и произнесе с много емоция клетвата.

„Така се усеща силата на духа на преображенци тяхната смелост и желанието им за свобода.Те всички – до един, остават верни на своята клетва, всички изпълняват своя дълг. 26 хиляди въстаници срещу 350 хилядна – обучена и въоръжна до зъби турска войска! Знаейки, че са обречени, те вървят напред, защото ще запалят искрата на свободата, която ще се превърне в буен огън и години по-късно ще даде на техните потомци свободна земя. Да, думата „дълг“ все повече избледнява в националната ни памет. А забравата е най-големият ни грях към преображенци. Ние, техните помотмци, трябва да останем верни на техните завети. Имаме този дълг - да помним и да пазим, с частица от техния плам, с частица от тяхното родолюбие и с достойноство. Време е! Полклон! Дълбок поклон пред делото на реображенци. Вечна слава!“, каза още кметът Илиян Янчев.

Още за честването на Петрова нива ВИЖТЕ ТУК и ТУК.