С празнична програма, посветена на Деня на Европа, Областният информационен център и Община Бургас отбелязват 9 май. През целия ден в различни точки на града са планирани събития за бургазлии от всички възрасти.

Разнообразните инициативи стартират с открита приемна на мрежата от организации, представляващи институциите на Европейския съюз в града. Представители от Областния информационен център, Европа Директно - Бургас, EURES и EURAXESS ще предоставят експертна информация и съдействие на граждани, неправителствения сектор, бизнеса и всички заинтересовани страни.

Програмата продължава с нестандартна арт игра под формата на флашмоб "Евро Одисея". Ученици от ПГЧЕ "Васил Левски" ще накарат историята на Европейския съюз да оживее пред сградата на Община Бургас.

В 12:00 часа по традиция ще звучат европейски произведения от репертоара на Бургаския духов оркестър. Мястото на провеждане на събитията са площад „Толерантност“ /Градинката до Часовника/, площад „Атанас Сиреков“ и открита сцена „Часовника“.

Празничният ден ще завърши в 14.00 часа в Културен център „Морско казино“, където талантите на Центъра за подкрепа на личностното развитие ще изложат претворена „Европа на белия лист“.

Кметът Димитър Николов отправи поздрав към жителите на Бургас по повод 9 май – Ден на Европа.

„Уважаеми бургазлии,

Поздравявам Ви с 9 май – Ден на Европа,

На тази дата през 1945 година се слага край на най-големия и кръвопролитен конфликт, който човешката история познава – Втората световна война.

На тази дата отбелязваме годишнината от историческата Декларация на френския външен министър Робер Шуман. В своя реч през 1950 г. в Париж той споделя своята идея за нова форма на политическо сътрудничество в Европа, която ще направи войната между европейските народи немислима.

Това полага основите на създаването на една организация, която обединява в едно семейство държавите от Стария континент – Европейския съюз.

Приемането на България в тази организация е реализираната мечта страната ни да е равноправна на всички европейски държави и нашият народ да живее по демократичните закони.

Днес ние с гордост казваме, че сме част от Европейския съюз с богатото си културно-историческо наследство. Нашите учени, инженери, лекари и хора от различни професионални сфери дават своя принос за по-доброто бъдеще на човечеството.

За съжаление днес в Европа отново ехтят оръжия и загиват невинни хора. Военният конфликт, който се води недалеч от нашата територия ни изправя пред нови изпитания.

Затова днешният ден е повод отново да си дадем равносметка за пагубните последствия, които води след себе си всяка война, и да потърсим смисъла в идеите за единна Европа. Нека те бъдат основа за намирането на решение в настоящата ситуация, която изправя пред изпитание не само Европа, но и света.“