Бургас за пореден път отбеляза Световния ден за здравословен и безопасен труд пред паметника на загиналите при трудови злополуки в Морската градина. Венци и цветя поднесоха зам.-областният управител Мария Ценова, представители на Община Бургас и двата сидниката КТ „Подкрепа” и КНСБ.

"Днес е един тъжен ден, но него трябва да го има, защото това е ден за равносметка за отговорността, която и държавата, и работодателите носят за опазването на човешкия живот на работното място. Аз искам да благодаря на областната структура на КТ „Подкрепа” – Бургас за това, че по тяхна инициатива преди около 20 години беше създадено това място, на което на всеки 28 април се събираме, за да почетем паметта на загиналите по време на работа”, заяви зам.-областният управител Мария Ценова. Тя сподели данни от черната статистика за последните 12 месеца. Според тях за миналата година регистрираните трудови злополуки са 148, от които 11 са завършили с летален изход.





„11 човека са отишли на работното си място, с цел да заработят своя хляб, и са загубили живота си. Светла памет на загиналите, но всички ние трябва да живеем ежедневно с мисълта за отговорността, която носим за опазване на човешкия живот и здравето”, заяви Мария Ценова.





От общия брой трудови злополуки, най-голям е делът на тези, станали при пътно-транспортни произшествия, при отиване или връщане до работа. Най-често трудови злополуки са допуснати в предприятия с производствен характер, строителство и сухопътен транспорт.