Грандиозен успех за българската художествена гимнастика! Завършиха квалификациите/ многобоя на провеждащата се Баку (Азербайджан) четвърта за годината Световна купа. България е представена в индивидуалната надпревара от Стилияна Николова и Ева Брезалиева.

След безапелационна игра Стилияна Николова натрупа актив от 133.800 (35.650 на обръч, 31.050 на топка, 33.650 на бухалки и 33.450 на лента) и заслужено грабна шампионската титла в многобоя, съобщават от Българска федерация по художествена гимнастика. Това е втора титла в многобоя на Световна купа за Николова след златото й на родна земя в началото на април.

Стилияна показа още веднъж, че е истински боец и многобоец и даде заявка за златото на предстоящите за годината Европейско и Световно първенство. Гимнастиката, която Стили играе е с космическа трудност, а тя играе с такава лекота, артистичност и присъствие, която е присъща само на големите шампиони, заявяват от федерацията.

Другата ни представителка Ева Брезалиева също показа смело и уверено своята програма и събра сбор от 126.300 (33.900 на обръч, 31.800 на топка, 30.550 на бухалки и 30.050 на лента) и се окичи с бронзовия медал. Това е първо отличие от многобой за Брезалиева на състезание от серията Световни купи.

Сребърният медал е за София Рафаели от Италия. Възпитаничката на Жулиета Канталупи събра общ сбор от 129.700 (34.400 на обръч, 33.150 на топка, 33.350 на бухалки и 28.800 на лента).

Осем от осем възможни финала за българските грации. С три първи резултата, Стилияна Николова си осигури място на финалите на обръч, бухалки и лента. На топка допусна грешки, но въпреки това намери място и с осми резултат ще играе финал утре.

Четири финала и за Ева Брезалиева. С трети по сила резултат на обръч ще спори за медалите утре на този уред. 31.800 и шеста по сила оценка, Брезалиева влиза и във финала на топка. 30.550 и с осми резултат ще я видим сред най-добрите осем. С четвърти резултат, Ева ще се бори за отличие и на лента.

Съдия за България на това състезание в индивидуалната надпревара е Филипа Филипова, която днес бе в панела за трудност с уреда на лента.

Супервайзер от ФИГ бе вицепрезидентът на БФХГ и втори вицепрезидент на ТК към ФИГ - Мария Петрова.

Снимка: Българска федерация художествена гимнастика - Официална страница