Решение за семейния бюджет, с което да намалят разходите за яйцата, които ще боядисат за Великден, са намерили предвидливи столичанки. Вместо да купуват яйца по 50-75 стотинки от веригите, домакинства от София са се ориентирали към покупка на кокошки-носачки. Така производствената цена на едно яйце ще бъде между 5 и 8 пъти по-ниска от цената в магазина - около 10 ст. в зависимост от използваните фуражи, съобщи БГНЕС.

Засега този вариант е по-предпочитан от хората, които живеят в къщи в столичните квартали, но има и ентусиасти, които гледат пернатите на балкона на апартамента.

В момента кокошка, която все още не е снасяла (ярка), се продава срещу 16-25 лв., като цената зависи от породата. Най-предпочитани са “Ломан Браун” заради огромната носливост”, обяснява Биляна Иванова от Горна Малина. Тя отглежда и птици от Костинброд - специално селектирана порода, която се отличава с големите размери на животните и яйцата.

Обичайно кокошките се хранят със смес от жито, царевица и слънчоглед. “През зимата им купуваме и режем марули, зелето също е много полезно за тях. Чувал от 10 кг смеска за кокошки, която не съдържа ГМО-култури и трупно брашно, струва 10 лв.

Допълнително храним птиците със специални витамини на блокчета, които съдържат глина, морски черупки, магнезий, червен камък, черупки на стриди, песъчинки, бирена мая, и други”, обяснява Иванова.