От мол "Бургас Плаза" изпратиха становище във връзка с котето Перла, чийто казус беше решен щастливо още в края на миналата седмица. Днес получихме опровержение, което публикуваме, без редакторска намеса. Ето го:

Бихме искали да направим следните обяснения и възражения във връзка с цитираните от вас

коментари в гореспоменатата статия, а именно че „От близо четири години служители поставят къщичка, вода и храна, но те биват изхвърляни по нареждане на мениджъра на МОЛ-а – Гергана Хаджикочева, жена, за която всички работещи там знаят, че изпитва неистова омраза към животните“ / „на въпроса им "Защо няма къщичка и купички?", отговорът е "Забранено е. Който постави, после се изхвърля". / „Многократно е разговаряно с нея, писано е на имейлът, но проявата на жестокост, продължава“:

Ръководството на Мол Бургас Плаза възразява категорично срещу подобни внушения.

Нито Мол мениджърът Гергана Хаджикочева, нито който и да е от екипа на Мол Бургас е издавал Заповед или Нареждания храната и водата на котката да бъдат изхвърляни. Няма проведен разговори или срещи с наши служители, за обсъждане на подобни въпроси. Не съществува такава

Забрана и клиенти, които са посещавали мола през последните години, може да потвърдят, че

котката живее и се храни редовно пред търговския център. Лично Гергана Хаджикочева е искала съдействие от Община Бургас за обезпаразитяване на котката. А както знаете, в следствие на разпространената информация, веднага беше поставена и къщичка за котката – за което получихме и добри отзиви и благодарност от хората, ангажирани със съдбата й.

Изненадани сме, че авторитетен сайт като Burgasinfo.com публикува подобни твърдения,

изказани oт неизвестен автор, разпространявани в социалните мрежи, без да са посочени конкретни доказателства, без информацията да бъде проверена и без да е потърсен отговор от наша страна.

С настоящето, ви приканваме да свалите новината поради съдържащата се в нея невярна

информация.

С уважение:

Екипът на Mall Burgas Plaza