Фирми и паралелен внос осигуриха част от липсващите по аптеките лекарства, съобщиха пред “Труд news” фармацевти. Все още обаче проблемът с антибиотиците за деца остава, обясни шефът на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов. Той обясни, че след вдигнатия шум са се появили 2-3 вида суспензии, но повечето продължава да ги няма в аптечната мрежа.

В момента проблемът с недостиг на няколко продукта се дължи на повишена заболеваемост, свръхпоребление, презапасяване и частичните затруднения с доставките през празниците, коментираха от асоциацията за паралелната търговия с лекарства. Оттам съобщиха, че са осигурили решение за паралелен внос на вентолин турбохалер и частично допълване на доставките на вентолин солуцио. Вече са внесени 6 000 опаковки, очакват се още 4 000. Осигурено е и голямо количество аугментин 875/125 мг х 14 таблетки.

Председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов провери за наличност на липсващите антибиотици и антивирусни препарати по складовете и съобщи, че са има доставени Фоксеро - суспензия и таблетки, три препарата на Medochemie, няколко на Nobel, един на Zentiva.

Костов коментира, че в същото време свършват други медикаменти. Проверката му по складовете установи, че са доставени липсващите хибридни тестове за COVID/грип, покрай липсата на които се вдигна огромен шум. Вече имало и ефикасния препарат срещу грип А Тамифлу. Няма обаче други антивирусни препарати като ацикловир, валтрекс, валцит, изорекс и др.

Технически изисквания не позволяват изпълнение на рецепти