Пред бюрата за обмяна на валута се вият опашки от желаещи да сменят левове за чужди пари. Най-купувано е еврото, но има засилен интерес и към сръбския динар тези дни, пише „Телеграф“.

Запознати коментираха, че на някои места дори са се изчерпали наличностите и хората са обикаляли града, за да се сдобият с малко от сръбската валута.

Причината е, че много българи са резервирали хотели и ресторанти в Сърбия. В началото на декември дори имаше дефицит на хотели и туроператори предлагаха алтернативни дестинации като Северна Македония на желаещите да прекарат празника в съседните държави.

Пазар

Хиляди българи се юрнаха за предпразничен пазар в турския град Одрин. Купуват се с килограми ядки и баклава, защото са по-изгодни, отколкото у нас, коментираха търговци, цитирани от Марица.бг.

Йомер Бичер, собственик на магазин за ядки, коментира, че българите купуват ядките с килограми. За местните те са скъпи, но за съседите цените са изгодни. Желаещите да преминат в двете посоки на граничния пункт Капитан Андреево/Капъкуле чакат на дълги опашки.

Освен ядки и баклава хората масово пазаруват масло, сирене, кашкавал. Това са и храните, които отчетоха най-значителен ръст, или над 40 на сто на цените през тази година у нас.

Купувачи коментираха, че цените там са много по-изгодни, например калъп от 1 килограм масло излиза около 10 лева, а кашкавалът и сиренето по нищо не отстъпват на нашите, но са по-евтини.

Хотели

Заетостта на хотелите надхвърля 80 процента, обявиха от Асоциацията на турските хотелиери в Одрин пред агенция Демирорен (DHA).

В ресторантите програмите за посрещане на новата година са съобразени с вкуса и интересите на клиентите от съседните страни. В някои от тях дори ще гостуват музиканти и изпълнители от България.

През август с указ на турския президент Ердоган на българските граждани се даде право да посещават Турция само с лични карти, което още повече увеличи туристическия и шопинг потока.

По данни на търговско-промишлената палата в Одрин през уикендите по около 20 хиляди български граждани посещават града.

Междувременно в петък следобед народът се юрна на юг и задръсти пътищата към Гърция и курортите Банско и Сандански.

Гигантска тапа се е образувала на изхода на Благоевград в посока граничния пункт “Кулата”. Любителско видео показва километрични опашки от чакащи в автомобилите си шофьори и пътници.

Изглежда много българи са избрали да посрещнат новата 2023 година извън родните си места и са се отправили към българските и гръцките курорти в последния работен ден на годината.