Още един руски олигарх срещна смъртта по мистериозен начин. Броят на жертвите сред руския елит продължава да расте на фона на войната на Владимир Путин в Украйна.

Дмитрий Зеленов, който е имотен магнат, е починал на 9 декември в град Антиб на френската Ривиера.

Пети мениджър от "Газпром" е намерен мъртъв, бил с изстрел в главата
50-годишният олигарх бил на вечеря с приятели, когато започнал да се чувства зле и паднал надолу по стълбите, получавайки сериозни наранявания на главата, според руския новинарски сайт Baza и френския Var Matin.

Зеленов бил откаран по спешност в болница, но лекарите не успели да го спасят, а смъртта му е потвърдена от прокурора в близката община Грас на следващия ден.

Според Telegram канала на Baza Зеленов е претърпял операция, свързана с неразкрити сърдечни проблеми в седмиците преди смъртта му, въпреки че не е предоставена допълнителна информация.

Зеленов беше съосновател на Don-Stroy - компания, която някога бе една от най-значимите империи за инвестиции и развитие на недвижими имоти в Москва.

Създавайки Don-Stroy през 1994 г. малко след разпадането на Съветския съюз, Зеленов бързо натрупа състояние и редовно фигурираше в списъка на Forbes за най-богатите руснаци до 2008 г., когато финансовата криза доведе до значителни финансови загуби за Don-Story.

Обстоятелствата около смъртта на имотния магнат са удивително сходни с тези на Анатолий Геращенко - бивш ръководител на Московския авиационен институт (MAI), за когото се твърди, че е паднал по стълбите в централата на института в руската столица през септември.

"На 21 септември 2022 г. в резултат на злополука почина Анатолий Николаевич Геращенко, доктор на техническите науки, професор, съветник на ректора на Московския авиационен институт", съобщиха от пресслужбата на организацията. "Това е колосална загуба за МАИ и научно-педагогическата общност."

MAI е един от водещите научноизследователски университети в Русия, отговорен за развитието на аерокосмическата технология и е тясно свързан с Министерството на отбраната на Путин.