През 2022 г. се навършват 100 години от рождението на композитора Лазар Николов. Родният му град Бургас ще почете юбилея с Фестивал по повод рождението му.

На 11 ноември / петък / ще бъде премиерата на книгата на Лазар Николов -„Разказ за преживяното. Биографични бележки и размисли“ представена от едно от малкото имена, които помагат да се докоснем до творчеството на композитора. Това е нашия съгражданин проф. Юлиан Куюмджиев. Представянето на книгата ще бъде в Центъра за съвременно изкуство и библиотека – Бургас от 18 часа.

Разбира се, главното е в родния град на композитора да звучи неговата музика, затова Фестивала продължава на 12 ноември / събота / в Културен дом НХК от 18 часа с изпълнения на два от струнните квартета на Лазар Николов – струнен квартет N 1 “Виртуозни игри“ и струнен квартет N3 в изпълнение на КласикАрт. Класик Арт е състав от блестящи солисти на Софийска филхармония. Съставът интригува с представянето на оригинални, виртуозни и не често изпълнявани произведения, на своите концерти, както и произведения от различни епохи – от Моцарт до Лазар Николов.

Музикалната общественост и гостите на града ще имат възможност да се запознаят с още от творчеството на Лазар Николов на 14 ноември / понеделник / отново в Културен дом НХК от 18 часа, на която ще представим: соната за пиано N2, сонатата за флейта, соната за цигулкаN1, както три вокални песни и произведението Le Requiem за сопран, цигулка и пиано.

Изпълнители ще бъдат проф. Георги Спасов – флейта, Мила Михова – пиано, младата и обещаваща пианистка е тазгодишната носителка на наградата „Кристална лира“ на Съюза на музикалните и танцови дейци за млад изпълнител. Зорница Иларионова – цигулка, Силвана Пръвчева – сопран, солистка на Софийска опера и балет и Татяна Божко – пиано.

Лятна Академия на изкуствата е организатор на Фестивала по повод 100 години от рождението на Лазар Николов. Фестивалът се осъществява и с финансовата подкрепа на Община Бургас. Вярвайки, че с този Фестивал са проводници на инициативи, които обединяват хората на изкуството, обединяват минало и настояще и възпитават младите хора в дух на приемственост, дух на почитане на големите творци на майка България.

Проф. Лазар Николов (1922 – 2005) е сред пионерите на българския музикален авангард. Автор е на произведения във всички музикални жанрове, изпълнявани от много български и чуждестранни музиканти и състави. Бил е професор в НМА - София, като и председател на Съюза на българските композитори. Носител е на орден „Стара планина“ (1997 г.) и на голямата награда и златен медал за цялостно творчество и принос за развитието на съвременната музика от

Международната академия на изкуствата ­ Париж (1992 г.). Почетен доктор е на АМПТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ в Пловдив (1997) и на НМА „Проф. Панчо Владигеров“ в София (2002). Професор Лазар Николов е Почетен гражданин на Бургас.