Мигранти, заловени в Бургас поголовно са вписвани в официалните регистри у нас с като астрални близнаци - с една и съща рождена дата, съобщава Дарик.

Според документите, близо 1/3 от бежанците са „родени“ на 1 януари. Анализ на извадка само за последните два месеца - от 1 август до 30 септември т..г. в Бургас разкрива, че от 185 чужденци разпитани пред съдия- 49 са се появили на бял свят на една и съща дата, в един и същи град в Сирия-процент, твърде висок, за да се обясни със статистическа грешка. Изследванията показват своеобразен „бейбибум“ в Сирия в първия ден на 1996 година, тогава по едно и също време, на едно и също място, са се „родили“ около 20 процента от задържаните у нас. Оказва се, че „масови раждания“ имало и на 1 януари 2002 г. Сред множеството изпъкват и два прелюбопитни случая- един от бежанците е вписан с рождена дата – 30 февруари 1994 г., а друг буквално е изпреварил времето си и бил насрочен за раждане на 1 януари 2087 г.

Тези невероятни съвпадения, отразени в регистрите в страната ни-външна граница на ЕС се разкриват на фона на драстичния скок в бежанския натиск по граничната бразда, все по –агресивно настъпващите мигранти по балканския маршрут, въпреки опитите на властите у нас за отпор и декларираното затягане на контрола по всички нива в МВР.

Председателят на Районния съд в Бургас Евгени Узунов предупреди, че заради липсата на прецизност и недостатъци в стандартните оперативни процедури за проверка и установяване на самоличността на задържаните, влизащи нелегално в страната ни през границата с Турция, десетки дела за трафик на мигранти могат да бъдат минирани.

Според статистиката, от началото на годината до момента в съда са разгледани 31 наказателни дела за противозаконно подпомагане на чужденци да пребивават в страната ни. 77 са наложените мерки за неотклонение, а общо 1152 са установените мигранти. В Бургас 28 са осъдените за трафик на хора. Оправдани няма.

И докато на манифактурен принцип се отчита геометрично нарастване на резултатите в делата за противодействие на трафика /в общия случай, приключили със споразумения и условни присъди/, пред Дарик председателят на Районния съд в Бургас Евгени Узунов акцентира върху важен проблем, който не попада в официалните статистика – липсата на адекватен механизъм за установяване на действителната самоличност на чужденците, заловени у нас. Това, според експертите, не само заплашва осигуряването на ефективен трансграничен обмен на информацията, но може да се превърне и в риск за целия ЕС, тъй като по пътя към мечтаната Европа, страната ни се превръща в първи пункт на общността за снемане на информация от пристигналите бежанци.

А масовото вписване на „астрални близнаци“ в бланкетните декларации, отваря широко вратите за поредица от измами. И дава възможност за легитимация на анонимни лица, чиито произход се приема на сляпо доверие. Очевидно недоглеждане има и при определяне на реалната им възраст.

Фрапантен е случаят в Бургас от август т.г., при който се оказа, че пълнолетният Омар Аднан, обвинен за смъртта на двама полицаи се изправи на съдебната скамейка като дете на 15-години, според регистрите в отдел „Миграция“. Със тези неверни за възрастта си данни той е пребивавал и в центъра за бежанци в Харманли.

Поради липсата на каквито и да е документи са самоличност, бежанците биха могли и сами да изберат своя родина. И то съвсем официално в дадения им за попълване формуляр. Друг е въпросът, че този документ се легализира и при последващо интервю с миграционните служби. А полученият статут у нас е и „златния билет“ за Европа, която не подлага на съмнение снетите в България първоначални данни.

Така например, представящи се за сирийци, е възможно всъщност да са мароканци, иракчаните – да се окажат тунизийци, а в истинско изпитание за географските познания, може да се превърне въпросът с какъв произход може да реши да се отбележи сомалиец.

В сферата на предположенията, отвъд прецизната буква на закона, е дали подсъдими и свидетели от купищата дела за мигранти, влизат в съдебна зала с фалшива самоличност..

„Ако дойде някой и обяви, че се казва с имената на президент на западна държава, ние ще го регистрираме така. Говорим за абсурдна постановка- наказателни дела се водят на базата на декларации, при това- в нея са вписват данните, които самото лице обяви. А това не са факти. Влизаме в залата и разпитваме някой, без да знаем, дали този човек действително се казва така, дали изобщо е на тази възраст, дали е с такива роднински връзки. А така ние нарушаваме закона, защото според нашето законодателство изобщо не е предвидена липсата на идентификация“, отбелязва Евгени Узунов.

Съдебната система е в неведение и за миналото на подсъдимите, което е много съществен елемент от следствието, предвид конфликтните райони от които пристигат. Не е известно дали сред тълпите бягащи от ужасите на войната и икономически мигранти, не са успели да се промъкнат и радикалисти

„Не знаем имат ли трафикантите предишни осъждания, какъв им е съдебния статус, за да можем да преценим каква е обществената им опасност, защото може те да са в някаква групировка“, посочи председателят на Районния съд в Бургас.

Изгубени в превода: Езиковата бариера се оказа твърде висока

Пропуски при регистрацията на бежанците има и на лингвистично ниво. В Бургаска област преводачите от арабски езици са едва трима. „Преди години, когато започна мигрантския бум, имаше езиково обследване, тъй като не бяха рядкост случаите, при които представящи се за ливанци, говореха редки сирийски диалекти. Че има нещо нередно в цялото може да установи само опитен арабист“, разкри Евгени Узунов. По думите му със засилващия се мигрантски натиск ще се наложи да се потърси помощ от лингвистите на БАН.

От Бургас, председателят на Районния съд апелира за повече прецизност при регистрацията на пристигналите у нас бежанци, както и засилването на международния обмен между институциите, което да даде точност при идентификацията.

Само така ще се гарантират правата и на участниците в процеса, и на българските граждани. Възможно е, посочи Узунов, съдебната система да се сблъска със ситуация в която, при разглеждането на делата са допуснати сериозни процесуални нарушения. Това от своя страна би могло да доведе до отмяна на присъди, освобождаване на осъдени и временна амнистия.