Всички от бранша са категорични - ако се намали ДДС на хляба, автоматично падат 20% от цената на хляба, след приемането на мерките. В Европа тази социална мярка е добре позната. Тя не подпомага хлебопроизводителите. Тя подпомага пряко всеки български производител. Крайното ДДС се плаща от българския потребител. Цената на хляба ще поевтинее с 20%. Учудващо е, че тази мярка срещна негативизъм от икономисти и финансисти. Защо са против хората да ядат по-евтин хляб?

Това заяви пред bTV Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите.

“Ако някой по веригата се опита да свали с по-малко проценти цената, контролът, който ще бъде засилен, ще го залови и той ще бъде санкциониран”, категорична е Кукушева.

Цената ще е с 40 стотинки надолу. За спекули ще следят КЗК, НАП, КЗП и други регулаторни органи.

“Един от вносителите на тази мярка е и ИТН. Тоест това не е мнението на всички в партията. Това е мнение на господин Абровски”, допълни още тя.

По думите й невъзможно е да има намаляване на ДДС на брашното. Настоящото ДДС осигурява обратно начисляване на ДДС при зърното - при първичната земеделска суровина, обясни Кукушева.

“Не е възможно да се пипа ДДС на суровината, но това е работа на бюджетари и икономисти, които да обяснят по-подробно на господин Абровски”.