Великобритания отбеляза миналата година рекорд в броя на смъртните случаи, причинени от злоупотреба с алкохол, съобщи Ройтерс. Според здравните власти това е свързано с по-широкото социално въздействие на пандемията от КОВИД-19.

През 2020 г. около 8974 души са починали по причини, свързани с употребата на алкохол, което е с 18,6 процента повече, отколкото през 2019 г., и е най-голямото увеличение, откакто се водят регистри от 2001 г., съобщи британската Национална статистическа служба.

Предишни данни на здравните власти в Англия показваха 21 процента увеличение на смъртните случаи от причинено от алкохола чернодробно заболяване през миналата година, когато бяха затворени пъбовете заради локдауна, въведен заради КОВИД-19, което обаче доведе до консумацията на повече алкохол вкъщи от любителите на чашката.

Между 2012 г. и 2019 г. броят на смъртните случаи, причинени от злоупотреба с алкохол в Обединеното кралство, е бил стабилен, заяви статистическата служба.

"Фактът, че нивата на смъртност от основните причини за смърт, свързани с алкохола, са се увеличили през 2020 г., предполага, че увеличението на вредите от алкохола е по-широко въздействие на пандемията", се казва в доклад на Службата за подобряване на здравето и неравенствата.

За определянето на точните фактори, които са довели до увеличаване на смъртността ще бъде необходимо време, заявиха пък представители на статистическата служба.

Общият обем на алкохола, продаден във Великобритания през 2020 г., е намалял леко. Но проучване през март 2021 г. показа увеличение на броя на хората, които признават, че са консумирали количества, което здравните служители считат за опасни - еквивалентни на пет бутилки вино седмично за мъжете или три и половина за жените.

В съответствие с предходните години вероятността от смърт поради употреба на алкохол при мъжете е повече от два пъти по-висока, отколкото при жените.

Чернодробните заболявания са били най-честата причина за смъртни случаи, свързани с алкохола, които имат дял от 78 процента от смъртните случаи, следвана от психичните и поведенчески разстройства - 12 процента и "външни причини" като случайни отравяния - 6 процента.

Смъртността в Шотландия и Северна Ирландия е с около 50 процента по-висока, отколкото в Англия и Уелс.