Ученици от Испанската паралелка в ГРЕ „Г.С.Раковски“ в Бургас и техните родители попаднаха в омагьосан кръг, в който се въртят повече от година и половина, след като не могат да си върнат парите от неосъществена екскурзия до Малага в Испания. Хората се лутат и не получават ясен отговор кога парите им ще бъдат възстановени, тъй като са платили по 1130 лева на дете. Екскурзията е организирана от училището, а фирмата, която е била избрана е Сейф травел със собственик Павлина Русева.

Родителите са дали парите през декември 2019 г., а пътуването до Малага е трябвало да зарадва децата им през април 2020 г. Извънредното положение заради Ковид пандемията обаче отменя желаната екскурзия на учениците. От тогава до ден днешен са били възстановени парите на част от децата, някои обаче все още чакат. Напрежението сред родителите на тези деца, които са потърпевши, расте, защото не получават адекватен отговор нито от фирмата, нито от училището. „От фирмата ни мотаят, чакат все някакви траншове, които не идват. Аз съм и звъняла поне 6 пъти, говорих й с директорката на училището, но тя абдикира от проблема.“, каза родител на потърпевшо дете.

Офисът на фирма „Сейф травел“ се намира на ул. „Дунав“ в Бургас, но се оказа заключен. След двудневно настояване по телефон, оставен на гласова поща, се свързахме със собственичката Павлина Русева. Тя обеща, че парите на децата ще бъдат върнати, но не се ангажира със срок. Русева се оправда със състоянието на бранша, заради Ковид кризата, но пък призна, че родителите нямат вина за това и е нормално да си търсят парите.

„Те са включени към програма, едната е финализирана, сега в момента гласуваха другата и предполагам, че 10-12 дни трябва да имаме финално изплащане в нашия сектор. Днес очакваме да бъде гласувано ново постановление на Министерския съвет за допълнителни суми. Аз съм в София, понеже съм в Управителния съвет на едно сдружение. Това се обсъжда, понеже останаха неизплатени суми на клиенти, чиито екскурзии са отменени през 2020 година. Ще им бъдат възстановени. Наистина много време отне, защото нашият сектор, нали знаете, е най-засегнат. Възстановяват се суми по програми за финансиране. Не всички, разбира се. Тези програми са насочени за туроператорите за възстановяване щетите от нереализирани пътувания от периода 13 март до 31 декември. Имаше период, в който сме започнали да възстановяваме сумите, съобразно възможностите и оборотите на фирмите. Това са средства, които са гласувани за мерките и действията по време на извънредното положение и са точно и само за тази цел. Не могат да бъдат използвани за други цели. Не можем да отчитаме по тях и други разходи на фирмите и понеже спадът на оборите е драстичен. Примерно аз съм възстановила от общите обороти някъде около 40-45% от пътуванията, защото те всички са за дестинации, които наистина нямаше как да се осъществят.“, каза Русева.

„Разбирам, че напрежението на родителите е малко по-голямо, но за тези неща аз наистина няма как да се ангажирам със срок. Така или иначе програмата до края на годината трябва да е финализирана, трябваше до 30 ноември да се свършат нещата, но знаете – имаше избори и разни други неща, при които това нямаше как да стане. Така че – очакваме всеки момент. Предполагам, че хората са по-изнервени, но...“, каза Русева.

„Реално на нас от края на април ни отвориха дейностите, ние по принцип бяхме започнали да възстановяваме. За съжаление оборотът ми е много по-малък. Самите дестинации са по-големи. Проблемът при тях е, че на по-голяма част от групата средствата са възстановени. На един са върнати, на друг – не. Няма някакво разделение на децата, изобщо на клиентите. Всички са при равни условия.“, допълни Русева.

Тя обеща, че поема ангажимент да върне парите. „Ние така или иначе трябва да ги възстановим, разбирате ли? Има и други неща...Не е проблемът само при мен. Колкото е по-голям оборотът на дадена фирма, толкова повече и затруднения може да има, когато трябва да възстановява. Малко по-късничко тръгнаха мерките, за съжаление беше така. Реално дейността ни 1 година беше стопирана. Средствата се възстановяват съобразно оборота и приходите. Отделно – тези програми строго се наблюдават. Така или иначе парите ще бъдат възстановени. Днес пак имаме финална среща. Разбирам хората. Но съжаление многократно се бавят и самите процедури. Всичко в момента е много трудно“, каза още Русева.

БургасИНФО ще продължи да следи случая.