Ако няма достатъчно щадящи тестове, може да отпадне тестването за коронавирус на малките ученици в училище, съобщи министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров. Решението ще бъде взето от експертите до края на седмицата. Той поясни, че предложението идва от министъра на образованието акад. Николай Денков.

За да отпадне тестването на малките ще е нужда заповед на здравният министър. За да подпише такъв документ, Кацаров обясни, че предложението трябва да бъде одобрено от експертите в здравното министерство, които да потвърдят, че това не създава риск за учениците, педагозите и за разпространение на коронавируса.

Министър поясни, че има сключени договори и предоставени 1,5 милиона теста на системата на образованието. Междувременно здравните власти са договорили още 2,7 млн., които трябва да пристигнат у нас до 9 декември. По сметките на Кацаров ведомството му е договорило досега общо 4,8 млн щадящи теста, които биха стигнали поне до средата на януари. От думите му стана ясно и че има забавяне на тестове по границите и даде пример, че има наша пратка на унгарската граница. „Правим всичко възможно, но има неща, които не зависят от нас”, обясни той и изрази надежда да няма проблеми със снабдяването на образователната система с тестовете.

Здравният министър поясни, че в момента в 21 области не попадат в тъмночервената зона на COVID картата, тъй като заболеваемостта там е паднала под 500 на 100 000 за последните 14 дни. По думите му в общините в тези области може да се учи на ротационен принцип, а в една област - Кърджали обучението е присъствено, тъй като заболеваемостта там е по-ниска - под 250 на 100 000 души.

Според Кацаров няма проблем големите ученици между 8 и 12 клас да бъдат тествани с обикновени антигенни тестове. За него за да стане факт това от образователното министерство трябва да дадат зелена светлина. Ако от МОН решат да така тестват големите, то здравното министерство може веднага да им предостави нужното количество тестове, увери Кацаров.

От думите на здравният министър стана ясно, че към момента не се предвижда затягане на противоепидемичните мерки, заради появилия се в Европа нов вариант на коронавируса Омикрин. Той посочи, че в други държави дори пълната забрана на влизането на чужденци не е попречила на разпространението на вируса. "Ние не се намираме на изолиран остров и не можем да забраним влизането и излизането на хора, а дори и да можем, това няма да помогне", коментира Кацаров и допълни, че единствената сигурна предпазна мярка е ваксинирането.

Детската ваксина на Pfizer срещу COVID-19 вероятно ще бъде достъпна в България в началото на следващата година, каза още Кацаров.