На брифинг за медиите прокуратурата опита да отхърли дезинформация относно трагичния инцидент с автобуса със загинали 44 македонския граждани на АМ „Струма”.

„Всякакви експерти и псевдоексперти обикалят по медиите и дават мнения. Вече има и 15-20 „очевидци”, които също говорят за медиите”, заявиха от прокуратурата.

От обвинението казаха, че показания са дали двама от пътуващите, които са били будни и посочват изключително точна информация за събитията в онази нощ. Показанията им, които са взети поотделно, се припокриват. В момента се разпитват още двама, които са в болница „Пирогов”.

Според аутопсиите всички жертви са загинали основно от задушаване, а не от травми от катастрофата, което означава, че са били живи по време на пожара.

Назначена е пожаро-техническа експертиа, която да даде отговор за причините за избухване на пожара. Назначена е и комплексна еспертиза, която ще даде отговор на ключовия въпрос защо се е стигнало до напускане на траекторията на автобуса, настъпилия пожар и леталния изход от инцидента.

„Предстои прокурор и следовател да заминат за Скопие. В прокуратурата нашите колеги ще предоставят молбата ни за правна помощ и може би още утре ще получат изготвените ДНК профили от роднини на починалите. Така ще можем да съпоставим ДНК профилите, изследвани от нашите съдебни медици. Само така можем да идентифицираме жертвите, след което да освободим и върнем телата на близките, за да бъдат погребани”, казаха от прокуратурата.

От обвинението разбиха версията, че причина са пренасяни туби с гориво – тя е изследвана и категорично отхвърлна. Намерени са 3 туби, в които е имало остатъци от нафта, използана от автобуса, които не са се възпламенили. Отхвърлена е и версията за терористичен акт.

Прокуратурата ще изследва версията дали, ако е имало човешка грешка, за нея може да е помогнала лошата организация на движението, недобрата пътна маркировка и сигнализация. Прокуратурата обяви, че мантинелата, в която се е нанизал автобусът, е опасна.

По време на брифинга Сийка Милева заяви, че посоченият първоначален брой пътници в автобуса не съответства на откритите в автобуса трупове и броя спасени, които са в болница. Труповете са 44, а хората в болница 7. Граничният контрол е регистрирал 52-ма пътници. Едно от предположенията е, че човекът може да се е прекачил в друг автобус.