Една от най-популярните опери на Волфганг Амадеус Моцарт – „Сватбата на Фигаро“ винаги се е радвала на голям успех на бургаска сцена – поради изключителното настроение и артистизъм, с които е заредена постановката по режисура на проф. Павел Герджиков. На 19-и ноември от 19 часа в залата на Държавна опера – Бургас комичната опера по музика на виенския класик Моцарт и либрето по мотиви от едноименната комедия на Пиер Бомарше ще представя бляскава комбинация от закачливи реплики между забавните герои, неочаквани обрати в сюжетното развитие, недоразумения, елегантни интриги с изискан привкус и, разбира се, щастлив поучителен финал. Вече 235 години след премиерата си, операта „Сватбата на Фигаро“ продължава да бъде поставяна успешно по световните сцени, а вечната й актуалност се дължи както на изключителната красота и изящество на Моцартовата музика, която носи пречистваща и жизнеутвърждаваща сила, така и на занимателния сюжет с комични елементи, звучащ винаги актуално.

В петъчната вечер бургаската публика ще бъде въвлечена в една интригуваща история със забавни и неочаквани сюжетни линии, в които се преплитат комични ситуации, словесни закачки, водещи до драматични обрати в отношенията, съмнения и разнопосочни емоции, породени от ревност и страст. Заплетените взаимоотношения намират своята логична развръзка на финала и героите, всеки от които печели симпатии от страна на публиката, поемат по своя житейски път удовлетворени.

Диригент на спектакъла ще бъде маестро Цанислав Петков, който съвсем наскоро дирижира концерта, преминал с голям успех в залата на Бургаската опера, със специалното участие на световнопризнатия млад виолончелист Атанас Кръстев. Режисурата на постановката е на проф. Павел Герджиков, диригент на хоровия състав е Невена Михайлова, концертмайстор – Ваня Златева, пианистката Райна Попова изпълнява клавирните речитативи, художник на изящната сценография и великолепните костюми, съобразени с духа на времето – Чавдар Чомаков, пластиката е на Гриша Роглев, помощник-режисьори са Лина Пеева и Петър Тихолов.

В образа на Фигаро, надарен с остроумие, харизма и комбинативен ум, влиза басът Костадин Мечков. В ролята на нежната чаровница, камериерката на графинята – Сузана, която е предана на своята господарка – графиня Алмавива, както и на своя любим, ще бъде сопраното Мария Цветкова – Маджарова. Като красивата графиня Алмавива, която е подложена на съмнения от ревност, поради похотливите помисли на своя съпруг към чужди красавици – граф Алмавива, но с помощта на верните си приятели и техния остроумен план успява да си възвърне чувствата на графа, на бургаска сцена излиза Нона Кръстникова, сопран. В ролята на граф Алмавива, който коварно възнамерява да плени шармантната годеница на Фигаро Сузана, ще бъде баритонът Бранимир Недков. В образа на пажа Керубино влиза мецосопраното Лина Пеева. В ролята на икономката Марчелина, която също има важна роля в сюжетното развитие, ще бъде мецосопраното Калина Попова. Басът Диман Панчев е в ролята на доктора Дон Бартоло, а като учителя по музика Дон Базилио и съдията Дон Курцио на бургаска сцена ще се представи тенорът Яни Николов. В образа на градинаря Антонио ще бъде Петър Тихолов, бас, а в ролята на Барбарина, дъщеря на градинаря, ще бъде сопраното Стефка Христозова.

На 19-и ноември оркестърът и хорът на Държавна опера – Бургас, заедно с квалитетния солистичен каст, ще предоставят на публиката малко бягство от трудните времена, в които вече почти две години живеем, адаптирайки се към новите реалности. Доброто настроение и естетическата наслада от безсмъртна музика на Моцарт – интелигентно поднесена, със стил, изящен вокален и инструментален изказ, както и порциите смях, зареждащи с енергия в студените есенни дни, са гарантирани.

Билети за операта „Сватбата на Фигаро“ можете да намерите на касата на Операта, на каса „Часовника“ /пред хотел „България“/, както и в мрежите на Grabo и Eventim, както и в препратките към събитията в програмата: https://operabourgas.com/bg/programme в официалния сайт на Държавна опера – Бургас.

ВАЖНО:

Според изискванията на ЗАПОВЕД РД-01-856/ 19.10.2021 г. на Министерството на здравеопазването на Р България, концертът ще се състои при посочените в Заповедта условия.