Един от свързаните с най-зловещото престъпление в последните десетилетия в Бургас проговори, хвърляйки вината върху медиите.

„Не се правя на жертва, но аз бях осъден от медиите като касапин и убиец, а не съм извършил убийство. Осъдиха ме предварително, изложиха на риск дъщеря ми. Когато общественото мнение влезе в съдебната зала, правосъдието излиза през прозореца, казваше един съдия”, заяви в съдебната зала готвачът Деян Дичев, който бе задържан по повдигнати обвинения, свързани с брокерката Теодора Бахлова и младият Юмер Мехмед. Телата и на двамата бяха разчленени. Това на Юмер бе открито бързо, а на Теодора 9 месеца по-късно.

„Искам да се прибера. Искам домашен арест, за да се грижа за болната си майка”, заяви Деян в съда.

Деян е обвиняем за това, че спомогнал като заедно с бизнесмена Станимир Рагевски сложили в бидони нарязаното тяло на Юмер и го закарали в тръстиката до брега на блатото в „Долно Езерово”, а в ресторанта си в подземието на ДНА готвачът укрил пистолета, с който е убит Юмер. Деян е обвинен и в това, че помогнал за заличаване следите от убийствоо на Теодора Бахлова и укриване на трупа й. Припомняме, че частите от него бяха открити заровени в парцел в Бургаските гробища след като преди това стоели месеци в киселина.

„Има реален риск Дичев да извърши ново престъпление, обвиненията са с изключително висока степен на обществена опасност. Те са укорими и от морален аспект. Мярката задържане под стража е единствената адекватна. Тя ще позволи продължаването на активната работа по разследването”, заяви в съдебната зала прокурорът. Адвокатът на Дичев обаче поиска по-лека мярка и Дичев да бъде незабавно освободен.

„Основните ми доводи са свързани с прекомерност на срока на задържане. Максималният срок на задържане е до два месеца. На 19.10.21 г. без да има събрани нови доказателства, прокуратурата решава да повдигне ново обвинение, което е тежко - за държане на оръжие. При повдигането на второто обвинение на Дичев не е взета мярка за неотклонение. Този пропуск считам за съществен. За всяко едно престъпление трябва да се преценявя дали е налице основанието за вземане под стража. Действително по делото има доказателства за престъпление по чл. 294, но дали има за 339. Не чух от прокуратурата позиция, която да опровергава, че при повдигането на ново обвинение мярката автоматично да бъде разпростряна и върху него. Позовавам се на Конвенцията за защита правата на човека и моля Дичев незабавно да бъде освободен”, каза адвокатът.

Съдът остави Деян Дичев в ареста.