Солистите на Държавна опера – Бургас ще изпълнят вокални произведения от български композитори на вокалния концерт, посветен на Деня на българските будители – 1-ви ноемери. Концертът ще бъде от 19 часа в залата на Бургаската опера. Именно поради тематичната свързаност с идеята, солистите на Държавна опера – Бургас са подбрали песни, композирани на основата на българската народна музика, с нейните характерни мелодични и хармонични съчетания, самобитни и неподражаеми, с които нашият фолклор е разпознаваем и високо ценен в цял свят.

В концерта в понеделник /1-ви ноември/ бургаската публика ще чуе: Людмила Михайлова – сопран, която ще изпълни „Луковитски моми“ от Добри Христов, „Кериното лобе“ и „Любов“ от Парашкев Хаджиев, Мария Цветкова-Маджарова – сопран, в изпълнение на „Нани ми нани“ Дамянчо“ от Любомир Пипков и „Девойче“ от Добри Христов. „Месечинко льо, грейливка“ от Димитър Петков, „Една роза“ от Парашкев Хаджиев и „Ке те молам…“ от Димитър Петков ще бъдат представени от сопраното Нона Кръстникова. Мецосопраното Йоана Кадийска ще изпълни „Вечерен час“, „Очакване“ и „Не трябва да мисля за тебе“ от Георги Златев Черкин. „Гроздано, моме“ от Парашкев Хаджиев и „Вино пия“ от Добри Христов ще изпее тенорът Яни Николов. „Дафино вино“ и „Минчо на Минка намигна“ от Панчо Владигеров ще бъдат изпълнени от Бранимир Недков – баритон. "Песен на Белчо" от мюзикъла „Четиримата близнаци“ от Георги Костов ще представи баритонът Йордан Христозов. Концертът ще завърши с "Хайдушка песен" от Добри Христов, в изпълнение на Диман Панчев – бас. Корепетитор на солистите ще бъде Мира Искърова, която акомпанира в редица камерни проекти на Бургаската опера, а в постановката на “Севилският бръснар“ от Джоакино Росини по режисура на доц. д-р Александър Текелиев, чиито две премиери преминаха при голям успех наскоро в Бургас, тя изпълнява клавирните речитативи.

За празничния Ден на народните будители, в трудни времена на предизвикателство и изпитание за всички ни, Държавна опера – Бургас Ви кани да се докоснете до несравнимата зареждащата красота на българските музикални мотиви, ритмика и оригиналност, пресъздадени чрез гласовете и артистичността на солистите на Държавна опера Бургас!

Билети за вокалния концерт, посветен на Деня на народните будители, могат да бъдат закупени на касата на Операта, каса „Часовника“ /пред хотел „България“/, в мрежите на Grabo и Eventim, както и в препратките към събитията в програмата: https://operabourgas.com/bg/programme в официалния сайт на Държавна опера – Бургас.

Важно!

Според изискванията на ЗАПОВЕД РД-01-856/ 19.10.2021 г. на Министерството на здравеопазването на Р България, концертът ще се състои при посочените в Заповедта условия.