„Няма никакви икономически мерки за нашия бранш, а в същото време текат разходи, като сметки за ток, осигуровки, заплати и др. Правим този протест не само заради нас, а и за нашите клиенти, които нямат „зелени сертификати” и не могат да ни посещават”, заяви управителката на заведение „Алегро” Катя Коларова. Днес тя и около 300 нейни колеги от Бургас се събраха пред сградата на Регионалната здравна инспекция, за да изразят недоволството си от набързо въведените противоепидемични мерки. Те тръгнаха на протестно шествие „Равноправен труд”, което минава от бул. „Сан Стефано” по бул. „Христо Ботев”. Те скандират "Оставка", като призивът е към здравния министър д-р Стойчо Кацаров. Сред плакатите, които издигат, са: "Не на дискриминацията! Равенство на бизнеса", "Искаме да работим", "Да признаят тестовете за антитела".

„Нашият персонал, служители, всички са ваксинирани, а клиентът не може да влезе, защото няма „Зелен сертификат”. Същият този клиент се вози в градския транспорт, реди се на опашки в хранителните магазини, посещава банки. Там близостта е по-голяма отколкото при нас, където клиентите са на отделни маси с разстояние. За нас това е дискриминация. Искаме да се признаят антителата за сертификат. Държавата не си е свършила работата, а репресира нас като собственици да подлагаме нашите служители и клиенти под натиск, за да влязат в заведенията. Навсякъде другаде „Зеленият сертификат” е приет при 60% ваксинирано население”, каза Коларова.

Проблемът с липсата на период на адаптация към мерките се усеща и при другите ресторантьори.

„Защо държавна администрация не е нужно да се ваксинира, а нашият персонал трябва? Защо тестовете не са безплатни, както беше афиширано, а са между 10 и 40 лв. Ние искаме хората, които имат антитела, да получават „зелен сертификат”, било то и за три месеца”, заяви Манол Тодоров.

Той сподели, че навсякъде положението е катастрофално и в заведенията има по една две маси с клиенти.