Мисис Бургас за 2020 година София Мазуренко стана партньор на Комплексен онкологичен център (КОЦ) в помощ на жените с карцином на гърдата. Мазуренко е красива, слънчева, успешна млада жена и малко хора могат да предположат, че усмихнатото момиче е минало през своята битка с това заболяване, при това на крехките 18 години. Днес София е треньор и собственик на студио „София“, което се намира до хотел „Аква“ в бургаския ж.к „Лазур“, и всеки ден дава много настроение и тонус на дами от различни възрасти. Сега тя предлага онлайн безплатен пакет тренировки и съвети за дами, засегнати от рак на гърдата. Мазуренко се срещна днес с управителят на КОЦ-Бургас проф. д-р Христо Бозов, за да уточнят подробности по темата.

„Тази инициатива я започнах още, когато спечели короната на Мисис „Бургас 2020“. Аз имах такъв проблем. На 18 години намерих тумор в гърдата си. Но го открих навреме! Направих операция бързо и всичко е наред, точно, защото беше в ранен стадий. В този момент, на 18 години, аз дори не мислех, че може да имам такава диагноза. Благодарение на моята майка всяка година ходих на преглед и затова откриха тумора навреме. Затова моята първа цел е э да покажа, че всички жени трябва да правят профилактични прегледи, поне веднъж годишно. Защото всяка болест може да преживееш, когато е открита рано. Но, когато не се преглеждаш и не намериш болестта навреме, става по-трудно, и по-трудно. Когато правих операция и се срещах с жени с подобно заболяване, аз видях колко е трудно, когато вече болестта е в по-късен стадий. Отправям молба към всички жени да правят прегледи поне веднъж годишно, за да открият навреме проблема и да го лекуват по-бързо.“, каза София Мазуренко.

Тя подчерта, че макар да не е лекар, също може да бъде полезна с каузата си. „Мога да помогна, защото имам голям опит като треньор, диетолог и работя с жени, които имат някакви проблеми - с онлайн пакет: тренировки, лимфо-дренажен масаж, плюс медитация, съвети за здравословно хранене и дихателни упражнения.“, каза Мазуренко.

„Някои жени не могат да вдигат ръцете си, така че гимнастиката е съвсем лека. Включваме мускулите с помощта на пилатес, защото това е една от най-хубавите системи. Така работим с вътрешни мускули, за да имаме пълен баланс в лявата и дясна част на тялото. Така, ако има проблем в дясната ръка, работим с лявата, за да намерим този баланс. В този комплекс правим дихателни упражнения, защото така нашите клетки получават достатъчно кислород, за да дишаме правилно. Имаме медитация, защото знам, че психологическо състояние е много важно – как е настроена жената, за да бъде позитивна, да няма силен стрес, защото нашите мисли стават реални.“, добави тя.

София Мазуренко подчерта, че лимфо-дренажните масажи са важни за жената, която е направила операция. „С тези масажи помагаме, за да включим лимфната система, за да помогне това, за да няма жената отоци, за да се чувства комфортно“, каза тя.

Тя заяви, че ще помогне на всички жени, които й пишат, ще изпрати безплатно видео, ще говори индивидуално с клиентката, за да уточнят кое е най-подходящо за нея. „Това са различни жени и съдби. Ако те изпращат съобщения към мен, аз с удоволствие ще помогна.“, каза тя.

Проф. д-р Христо Бозов благодари на София Мазуренко за инициативата. „Това ще подпомогне онкоболните, защото лечебният процес не са само лекарствата, терапията – лъче или химиотерапия или хирургичното лечение. Изключително значение за тези хора има обкръжаващата среда, защото едно лечение по принцип не е приятно, то депресира, докато всички други дейности извън него – например това, което тя предлага, като уроци по пилатес онлайн, в много положителна степен ще повлияе вътрешната мотивация на хората да се преборят с онкологичното заболяване. А това е много важно, защото ние, освен на нашите действия, разчитаме и на помощта на пациента. В много голяма степен това ще се изгради голямо доверие между пациент, центърът на София, лекциите й, упражненията, така че хората да могат да не се вглъбяват в самото заболяване, а да могат да имат стимул, който да им дава желание за живот. Лимфният дренаж е от голямо значени за пациенти, претърпели хирургична интервенция от рак на гърдата, защото там се налага често да се премахнат лимфните възли особено в подмишничната ямка и се нарушава самия дренаж на лимфата. След това ръката на пациента се подува и става почти неизползваема. Затова оттичането на лимфата и по мануален начин ще помогне за по-добро адаптиране в живота и след операцията. Ще поддържаме нейната инициатива и ще работим заедно.“, каза той.

ЗА КОНТАКТ СЪС СОФИЯ МАЗУРЕНКО:

тел: 0988 762 949

или във фейсбук: sofiastudiobg