Изследователите са картографирали мрежата от връзки, които карат хората да вярват в конспиративните теории за коронавируса. Използвайки датския магьоснически фолклор като модел, изследователите от UCLA и Бъркли анализират хиляди публикации в социалните мрежи чрез изкуствен интелект и извличат ключови хора, неща и взаимоотношения.

Изкуственият интелект им позволява да съберат основните истории в конспиративните теории за коронавируса от фрагменти в онлайн публикации. Едно откритие от изследването идентифицира Бил Гейтс като причината, поради която конспираторите свързват 5G с COVID-19. С опитът на Гейтс в компютърните технологии и програмите за ваксинация, той служи като пряк път за хората, които искат да свържат двете неща.

Гейтс е почти постоянна фигура в историите срещу ваксините. "Той е голям злодей", казва фолклористът проф. Тимъти Тангерлини, един от авторите на изследването. Именно световното влияние на Гейтс в технологиите, а след това и в здравеопазването, го поставя в основата на много конспирации.

"Бил Гейтс е в Африка, той е в къщата на всеки, защото всеки има компютър, а след това налага и тези ваксини."

Фолклорът не е просто модел за изкуствения интелект. Тангерлини, чиято специализация е датският фолклор, се интересува от това как конспиративният фолклор за магьосничество се е утвърдил през 16-ти и 17-ти век и какви уроци може да ни даде днес.

Докато в миналото вещиците са били обвинени, че използват билки за създаване на отвари, които причиняват спонтанен аборт, днес виждаме истории, че Гейтс използва имунизацията срещу коронавирус, за да стерилизира хората. Версия на тази история, която пропуска Гейтс, но твърди, че ваксините са причинили подуване на тестисите на мъжете, което ги прави безплодни, е разказана и от американската рапърка Ники Минаж.

Изследването също така намеква за начин за пробиване на логиката на теориите на конспирацията, предлагайки капчица надежда, тъй като все повече хора се привличат от тях.

Защо Бил Гейтс?

Едно име се появява много. Защо хората обвиняват Гейтс за всичко?

"Той се превърна в символ за най-лошите качества на големите технологии", казва Тангерлини. "Той има информация, има повече пари от всеки друг в целия свят. И от тази гледна точка филантропията му може да се разглежда като подозрителна, сякаш сега той е решил да ви каже как да живеете живота си".

И докато резултатите от неговата филантропия може да са обективно благо, липсата на отчетност на неговото финансиране и фондация е нещо, което тревожи хората. Има неконспиративни критики към позицията му като най-влиятелният човек, вземащ решения в глобалното здравеопазване, засягащ живота и здравеопазването на милиони от най-бедните хора в света.

Той не е избран или отговорен и въпреки че хората знаят, че има много пари, те не са сигурни къде отиват или защо.

"Понякога прави нещо, което мирише на колониализъм – той излиза, за да помогне на бедните чернокожи хора в Африка."Бил Гейтс е в Африка, той е в къщата на всеки, защото всеки има компютър, а след това и ни налага тези ваксини. А вече имаме и предварителни разкази за ваксините като опасни."

Тангерлини казва, че той лично не вярва в това за Гейтс и все пак "той е страхотен злодей" в тези истории. Разказът около него резонира с антисемитските разкази, циркулиращи от векове в Европа. "Цялата тази идея за кървава клевета и отравянето на кладенците. Отравянето на кладенците е много подобно на това неправилно движение за ваксинация. Виждате ли как циркулират тези мотиви? И те са взаимозаменяеми, това е като алгебра."

Защо не Джеф Безос?

Отчасти участието на Гейтс в световната медицина му е дал статут на вездесъщ злодей, да не говорим за контактите му с хора като Джефри Епщайн, но има и други фактори, които означават, че именно той, а не Джеф Безос или Лари Пейдж, например, ще попаднат в мрежите за теории на конспирацията.

"Може само един човек да доминира в тези истории", обяснява Тангерлини."Трудно да добавите още един. Ако започна да разказвам истории за Джеф Безос и ако моят приятел ги чуе, той ще каже: "Това е добра история, но ще я насоча към Бил Гейтс", така че има регресия към средната стойност.

"Във фолклора имаме този закон за самокорекция. Така че, ако нещо не пасва съвсем, се връщате към начина, по който сте го чули от 15 други хора. Може би казвам Джеф Безос. Но ако още трима души казват Бил Гейтс, тогава лошият ще бъде Бил Гейтс.

Защо хората вярват на неща, които изглеждат толкова грешни?

"Теориите на конспирацията често се появяват след катастрофални или необичайни събития и процъфтяват в среди, където липсва надеждна информация", казва Тангерлини.

В Дания от 16 и 17 век катастрофалните събития от наводнения до отровни водорасли се смесват с огромната промяна, донесена от индустриализацията. За изолираните в малките ферми достъпът до надеждна, последователна информация е оскъден и историите за вещици започват да се налагат.

Днес е ясно, че коронавирусът е катастрофално събитие, което е засегнало живота на всеки. На пръв поглед липсата на информация не е проблем в богатите страни. Въпреки това, претоварването с информация онлайн може да доведе до същия ефект, с който датските фермери се сблъскват преди няколко века – липса на надеждна информация.

Тук идва конспиративното разказване на истории. Тогава, както и сега, историите са мощен начин да говорим за това, от което се страхуваме.

Тангерлини използва пример, за да обясни как датски фермер от 18-ти век може да започне с болна крава и да завърши с история за вещица.

"В съвременния преразказ на това е едноизмерно: "Всички фермери вярват, че ако кравата им е болна, има вещица." Това не е начинът, по който хората вярват в нещата", обяснява той.

Фермерът е чувал истории за вещици, които тровят крави, но един съсед му казва, че трябва да смени сеното в плевнята си. Друг го съветва да отиде при лечител. Всички са съгласни, че кравата е болна. Но съветите на другите относно случая е начин за установяване на заплахата за тази общност и какво може да ги спаси от нея. Изненадващи събития и други хора, които разпространяват своите вярвания, могат да създадат подсилващ ефект. Именно това е видял професорът във форумите на Reddit и групите във Facebook днес.

Разбиване на конспирация - какъв е изходът?

Диаграма от елементи на историята няма да дерадикализира някой, който вярва, че ваксините имплантират микрочипове в ръцете на хората. В нашия свят, претоварен с информация, повече информация също е малко вероятно да промени мнението на някого. Този проект по-скоро е създаден за да разберем как хората започват да вярват на конспирациите, а не за да бъде променено тяхното мнение.

Но това поражда една вълнуваща възможност - че може би това картографиране – това, което един от авторите, Паван Холур, нарича "огледало на изкуствения интелект, поддържано за онлайн разговори" – позволява на хората да видят цялостната система от вярвания, в която се обвързват.

Въпреки че някой може да смята, че ваксините са опасни, той не смята непременно, че 5G причинява коронавирус.

"Ако хората го гледат и си мислят: "Чакай малко, аз не вярвам поне на тази част от разказа", казва Тангерлини, "може да успееш да разчупиш тези връзки. И ако можете да ги разбиете или да ги поставите под въпрос, получавате потенциал за промяна на ниво общност."

Тъй като 98,8% от смъртните случаи от коронавирус в Англия през първата половина на 2021 г. са хора, които не са били напълно ваксинирани, конспирациите срещу ваксините имат последици на живот и смърт. Всякакви интервенции, които разхлабят хватката им, могат да спасят животи.

В крайна сметка значителна социална промяна промени вярванията на хората за вещиците в Дания. Хората все още разказват истории за магьосничество през 1900-те години, векове след като се появяват за първи път.

"Вярата в историите за магьосничество в Дания наистина започна да намалява в началото на 20-ти век. Много неща се случват, като достъпът до здравеопазване, Първата световна война, повече разбиране на медицината и инфекциите и въздействието на радиото. Сега нещо, което хората ще кажат, е: "Имаше една вещица, която живееше на долния етаж."