Положителните резултати от изследване за антитела не се считат за достатъчни за издаването на сертификат за преболедуване, казват от Здравното министерство на официалната си Фейсбук страница.

От ведомството цитират технически доклад на Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията и Съвместния изследователски център.

"В документа се посочва, че положителен резултат от изследване за антитела не може да предостави каквато и да е информация за момента на заразяване и не може да изключи протичаща понастоящем инфекция", пишат още от МЗ.

От центъра за профилактика и контрол на заболяванията са преразгледали отново резултатите и са стигнали до заключението, че няма промени в научните доказателства, които да са в полза на признаването на антителата за преболедуване.

"Комисията не обмисля приемането на делегиран акт за изменение на Регламента за Цифровия COVID сертификат на ЕС, с който да се даде възможност за издаването на сертификати за преболедуване въз основа на изследване за антитела", посочват още от МЗ в официалното съобщение.