Към момента джипитата не могат да изписват безплатни медикаменти за пациентите с коронавирус, заяви за БургасИНФО д-р Петко Желязков, председател на Съюза на общопрактикуващите лекари в Бургас.

„За да стане това, е необходимо да се сключи анекс към Националния рамков договор между Български лекарски съюз и Националната здравноосигурителна каса. Ние не сме нейно подразделение, за да изпълним това, което нареди.

Необходимо е да преговаряме, защото имаме и много въпросителни. Най-важната е дали пациентите ще се преглеждат другаде, а при нас ще идват за лекарства, тъй като не сме съгласни с това. Ние поемаме ангажимент, в случай, че проследяваме и лекуваме пациента”, заяви д-р Желязков.

Той заяви, че в момента в ход при тях е и ваксинационната кампания срещу сезонния грип и всички джипита, които са заявили количества по национланта програма, са снабдени с този тип ваксини. Д-р Желязков обаче все още не е засичал грипна сиптоматика сред пациентите си.

„Преобладават леки настинки, хрема, кашлица. Една част се дължат на коронавирус, други на тривиланите настинки, предизвикващи се от над 200 типа вируси, които върлуват цяла зима”, добави д-р Желязков.

Относно това дали има желаещи родители, които да ваксинирта децата си срещу COVID-19, той заяви, че джипитата имат право да поставят този тип имунизации на деца, но към момента сред неговите пациенти няма желаещи.