Актрисата Мария Бакалова, която направи пробив с филма „Борат 2” и стана първата българка, номинирана за Оскар, гимнастичката Стефани Кирякова, която спечели златен медал с националния ансамбъл на Олимпиадата в Токио, проф. д-р Илиян Иванов и д-р Дана Проданова, които са асоциирани продуценти на късометражния филм „Дълбоко усещане“, получил номинация за Оскар. Това са четиримата нови почетни граждани на Бургас. Въпреки безапелационните им успехи, обсъждането на докладните за удостояването им със званието, започна с дискусия. Най-вече тази за Мария Бакалова. Явно героят от филма „Борат 2”, който представя американците в не толкова ласкава светлина, успя да изкара наяве и някои типично родни черти.

„Званието „почетен гражданин” е девалвирало повече от руската рубла. Всички знаят мнението ми за кандидатурите и няма да го споделям отново. Но относно тази преписка и следващите две, искам да кажа, че процедурата е абсолютно формализирана и предрешена. Подписката за подкрепа от граждани с изискването да имат адресна регистрация в Бургас, не може да бъде проверена, което я прави излишна. Приложената текстова документация не е окомплектована с идеята някой да я чете, камо ли да я обсъжда”, каза адв. Иво Баев от "Демокртаична България". Накрая той предложи ОбС да упълномощи кмета Димитър Николов сам да взема решения кого да удостои със званието почетен гражданин, а те да не се занимават с излишни процедури.

„Няма смисъл колеги от администрацията да си губят времето с Инициативни комитет и подписки от граждани, много от които съм сигурен, че хабер си нямат за какво става дума и кои са хората, в чиято подкрепа се подписват”, каза Баев.

Веселин Пренеров от ГЕРБ призова колегите си да надраснат нашия балкански синдром на нихилизъм и комплекси.

„Това, което направи Мария Бакалова е огромен пробив на артист от Източна Европа. Ние сме много малки да даваме художествена оценка на това, което постигна за година и половина. Факт е, че е родена тук, завършила е Музикалното училище и е тръгнала да сбъдва своята мечта. Каква по-голяма реклама за Бургас - пари да давахме, това нямаше да се случи”, каза Пренеров, който изброи всички награди, които Бакалова е получила от различни гилдии на кинокритиците и интервюта за световни медии и допълни: „Навсякъде Мария казва: „Аз съм от България и Бургас”.

„Да приемем успеха им, да се радваме, че имаме такива съграждани и да продължим напред. Не мога да повярвам, че трябва да се убеждаваме. Мария постигна гигантски успехи, постиженията на Стефани ескалират”. Ние не трябва да се убеждаваме, че тези невероятни бургазлийки трябва да са почетни граждани. Трябва – разбира се, и в това няма никакво съмнение”, заяви Манол Тодоров от ДБГ.