Програмата за саниране да продължи безвъзмездно и да не се допусне неговия край, заложен от служебното правителство в Плана за възстановяване и устойчивост. Това е една от целите, които си поставя кандидатът за депутат от ГЕРБ-СДС в Бургаски регион Жечо Станков, който е бивш министър на енергетиката и познава в дълбочина проблема и дава ясно решение как да не остане мираж санирането. Именно то е един от въпросите, които бургазлии и жителите на региона му поставят най-често при срещите си с него. Жечо Станков посочи всички опасности и цялата несправедливост, които са предвидени от служебното правителство.

„Подадохте ли своите документи за саниране?! Ето това се случва в момента с тях – те ще бъдат скъсани. Държавата подаде своя План за възстановяване и устойчивост, откъдето трябва да дойдат и средствата за продължаване на Програмата за саниране. Обаче! Вече документите, които сте подали не важат! Правилно ме разбрахте: всички подписи, всички формуляри - вече не важат. Трябва да започнете отначало. В допълнение – за да подадете документи, всяко домакинство ще трябва да заплати между 300 и 600 лева. За какво ли? За енергийни обследвания, енергийни паспорти, технически проекти, техническо обследване на сградата...Всичко това се поемаше абсолютно безплатно от досегашната програма.“, посочи Станков.

Според него не е обяснимо от какво са продиктувани действията на сегашните управляващи. „Една добре работеща до скоро програма, с ясен резултат, който се вижда и в момента, ще се превърне в неработеща и всички жители на още несанирани блокове, но подали документи, ще се наложи да започнат отначало. Част от тях няма да могат да съберат нужните средства. Има възрастни хора, млади семейства и други няма да имат финансовата възможност да подадат документи. Това е дискриминация!“, категоричен е Жечо Станков.

Той дава решение. „А то е: от първи декември тази година Програмата за саниране може да продължи и за всички, които са подали документи, сградите да бъдат облечени със скелета и санирането да започне. Веднага! Държавата може да подаде средства авансово, които ще й бъдат възстановени от Брюксел, така че всички блокове, които вече са подали документи, да започнат незабавно да се санират. А тези жители, които са в процес на събиране на подписи, отново – без доплащане, да могат да подават документи и да се възползват по честен начин от програмата“, коментира Станков.

Кандидатът за депутат посочи и какво е положението на жителите на еднофамилни сгради. „С новия План те са изключени. Правилно разбрахте: нямат право да кандидатстват за саниране на сградата. Като част от Министерството на енергетиката до април тази година лично настоявах и тези сгради да бъдат част от Плана. Те имаха право да кандидатстват. Така е справедливо и правилно! Не можем да делим хората на Първа и Втора категория!“, каза Станков.

Той подчерта и значението на санирането за сметките за ток и парно. „Високата им цена, която в момента е гарантирана от настоящото правителство, ще направят разликата между сметките на несанираните блокове и на санираните още по-голяма. Над 50% е икономията в санираните сгради. Това ще остане мираж за всички над 200 блока, които са подали документи в Бургас и региона“, каза Станков.

„Ще работя Програмата за саниране по справедлив начин, без да се налага домакинствата да доплащат за това, без да се налага да подават документи наново“, категоричен е той.