Десетки бургазлии, предимно млади хора, се наредиха на опашка тази сутрин пред МОЛ „Галерия” Бургас, но не, за да пазаруват, а за да получат заветния „зелен сертификат” след тест, с който да отидат на работа. Треската в търговския обект не е в магазини, а в пункта, който е разположен вдясно от останалия единствен отворен вход.



„Повечето тук са предимно служители, не само на този мол, но и на други обекти. Опашката е голяма, но трябва да чакаме, за да отидем на работа”, казаха пред БургасИНФО чакащи.

В 10:20 ч. тази сутрин в мола беше безлюдно. Повечето от магазините са променили работното си време и то вече е от 11 часа. В малкото отворени обекти нямаше нито един клиент.

„Пускаме без сертификат единствено хора, които искат да отидат до офисите на банка, мобилен оператор и магазин „Лидл””, коментира охранителя на входа.

След като вчера изтече гратисният период за не налагане на глоби за липса на зелен сертификат, днес охраната е особено бдителна. До магазин „Лидл” е направен коридор от входа на мола, като районът е заграден с червено въже и пазарски колички. На входа всеки, който желае да влезе, е посрещнат от табела – указател „С и без сертификат”, като коридорите се разделят за двата видда посетители – едните към пункта за сертификати, а другите като примерни клиенти.



Тъжна е картината и в другия мол – „Бургас Плаза”. Там също е отворен само единият вход, като първи посрещач на клиентите е охраната, с искане да се покаже „зелен сертификат”. Въпреки че вече няколко дни, това е най-популярната тема, и тази сутрин имаше неразбрали клиенти, които искаха да влязат без документа. Молът е намалил работното си време, като вече работи до 19 ч.

Разкрит пунк за тестване има и пред магазин "Технополис" в бургаския ж.к. "Славейков". Там опашката е далеч по-малка от тази в мол "Галерия Бургас", като към 10:30 чакаха едва 4 души. Цената на тестовете е 10 лв. В магазина също се влиза със "зелен сертификат", като двама служители от охраната бдително следят за спазване на наредбите, като всеки сертификат се чекира.