Бургаската болница светна тази нощ в зелено, като причината е кауза, в която Бургас участва в Европейския ден на донорството – 9 октомври. Зеленото е цветът на донорството и трансплантацията, затова в този цвят са осветени тази вечер пет сгради в страната - Националният дворец на културата в София, Домът на културата „Борис Христов“ в Пловдив, крепостта „Царевец“ във Велико Търново, УМБАЛ – Бургас и фонтаните в центъра на гр. Панагюрище.

Целта е да се насърчи общественият дебат и да се повиши осведомеността за донорството на органи, като начин за спасяване на човешки живот. Европейският ден на донорството и трансплантацията е възможност да се почетат всички донори на органи и техните семейства, както и да се благодари на медицинските специалисти по донорство и трансплантация.

Бургас се присъедини към Националната кампания, посветена на този ден. Тя се организира от Изпълнителна агенция „Медицински надзор“, съвместно с пациентски организации, лечебни заведения и Община Бургас. През изминалата седмица зам.-кметът по здравеопазване и социални дейности Йорданка Ананиева, регионалният координатор по донорство в УМБАЛ Бургас д-р Милена Минева и областният координатор д-р Здравка Инджова дадоха подробности за инициативата.

„Тази година един от градовете, които се присъединяват е Бургас, а целта е чрез кампанията да се даде повече гласност и да се повиши информираността на обществото. Затова сме благодарни на Община Бургас, която веднага откликна и ни подкрепи за осъществяване на кампанията в града“, сподели регионалният координатор по донорство д-р Милена Минева.

1010 души в България чакат в списъка за трансплантация на орган. Извършените досега в страната трансплантации са 43, а всички донорски ситуации са едва 10 – 31 трансплантации на бъбрек, 2 на сърце и 10 на черен дроб. Остават, обаче, близо 900 човека, които чакат за бъбрек, 44 чакат сърце, 41 – черен дроб, 22 – бял дроб, 9 – панкреас и 1 – тънки черва. Затова и тази година мотото на кампанията е „Просто кажи ДА“.

„През 2001 г. за първи път се заговори за кондициониране на донор, а през 2002 г. се проведоха първите донорски ситуации. Пионерите в Бургас бяха д-р Матев, д-р Шерденов, д-р Геренов. Сега активно в процеса участват д-р Григоров и д-р Люцканова“, допълни още областният координатор в Бургас д-р Здравка Инджова.

От 2014 г. до момента в УМБАЛ Бургас са се случили общо 18 донорски ситуации, от които реализирани са 12.

„Те дадоха шанс за живот на 34 пациенти. Това е екипна работа на лекари от различни специалности, като рентгенолози, невролози, неврохирурзи и най-вече реаниматори. Искам да подчертая, че Българската православна църква също ни помага в този труден процес“, сочат данните на областния координатор в УМБАЛ Бургас д-р Здравка Инджова.