Спад на приходите от туристически данък с повече от 20% отчита кметът на община Царево за отминалата 2020г. Това коментира общинският съветник Емил Пейчев за предложения от кмета Георги Лапчев отчет за бюджета на общината, който предстои да се гледа на сесия на местния парламент. На заседанието в понеделник като четвърта точка от дневния ред се предвижда да бъдат разгледани изпълнението на бюджета, отчетът на сметките за средствата от Европейския съюз и отчетът по общинския дълг на община Царево към 31.12.2020 година. „Информацията, която получихме, беше изненада за всички, защото в края на сезон 2020 кметът Георги Лапчев даваше обширни интервюта, в които уверено говореше за „ръст на туризма в община Царево с над 25%.” В крайна сметка приходите от тази дейност са спаднали от 365 000 през 2019г. на 295 500 през 2020г.“, констатира Пейчев, който е един от двигателите на опозицията в Царево.

„Приходите от туристически данък за 2020г. спадат под 300 хил.лв., но нека не забравяме, че по план кметът трябваше да събере 600 хил. лв. Ето това е начинът, по който в началото на всяка година се правят гръмки обещания с нереални приходи, а при отчета на изпълнението им отново сочим опозицията за провалите си.“, добави Пейчев.

Припомняме, че още през август миналата година той търсеше и настояваше за публично разяснение на данните за туризма, като поводът тогава беше отчетеният официално ръст от 20%. В този период – още през миналия август, на среща на кмета Георги Лапчев с ресорния министър по туризма по това време Марияна Николова в Лозенец, става ясно, че „община Царево бележи ръст от 20% на туристите за този летен сезон до момента.”

„Още в началото на 2020г. предупредихме, че този Бюджет е плод на нечии болни фантазии и няма как да бъде изпълнен. Тогава Лапчев твърдеше, че опозицията не разбира от финанси, а това е „Бюджет на баланса”. Оказахме се прави и сега отново е видно, че бюджетът на общината не е балансиран, а измислен.” , каза още Емил Пейчев днес, непосредствено след заседание на комисията по бюджет и финанси.

Той подчерта, че има сериозен спад и на приходите от Данък върху недвижимите имоти, приходите от наеми и приходите от концесии. Общината отбелязва ръст на приходите от продажба на земя, такса смет, данъка върху превозните средства, а даренията вече са 180 хил.лв.

„Ще ми се да напомня на съгражданите си, че от месец май тази година започна изплащането на главницата по кредита от 7 млн. лв., който общината изтегли преди 3 години. Ще го връщаме всички заедно в следващите 12 години. Дано направеното с тези пари издържи до края на кредита. Елементарната сметка показва, че годишната ни вноска по този кредит ще бъде около 600 хил.лв. Имотите за продажба свършиха, а апетитита на управляващите се усилва с времето. Очакваме и нов кредит от 8 млн.лв. за болницата, който допълнително ще утежни ситуацията на общината.”, коментира още Пейчев.