Весна Балтина - заместник-кмет по стратегическо развитие и екология, дигитализация и адаптация към промените на климата, се присъедини към колеги от Готенбург, Утрехт, Вилнюс, Генова, Флоренция, Рига и Лион, за да подпише в Брюксел Споразумението за зелени градове. Така Бургас стана първият български град, който се присъедини към други 72 европейски града, за които опазването на околната среда е приоритет.

Церемонията беше открита от г-н Виргиниюс Синкявичус, комисар по околна среда, океани и рибарство. Той подчерта, че макар и Европа да е направила голям напредък в подобряването на околната среда, замърсяването продължава да е предизвикателство, което не само води до икономически загуби, а и до загуба на човешки живот. Според комисаря, един на всеки 8 случая на преждевременна смърт е в резултат от замърсяването на околната среда.

„В Европейската комисия знаем, че за да предотвратим това, се изисква голяма отдаденост. В настоящата реалност на нарастваща урбанизация, градовете са ключови в създаването на закони и политики, които да ни приближат всички нас към нулево замърсяване.“, каза Виргиниюс Синкявичус.

С присъединяването си към споразумението, Бургас потвърждава амбицията си да подобри качеството на въздуха и водите, да намали шумовото замърсяване, да насърчава кръговата икономика чрез повторното оползотворяване и намаляване на отпадъците, както и към опазването на впечатляващото биоразнообразие в града и региона.

„Трудно, но много вълнуващо предизвикателство стои пред нас. Природата е необходимо отново да бъде поставена на първо място. За целта трябва всеки глас, всяко решение да бъде чуто, всички заедно—граждани, местни и европейски структури—да работим, за да направим нашия свят по-здравословен и по-хубав за нас и за бъдещите поколения.“, каза по време на церемонията Весна Балтина.