Пленерът на Дарик радио "Звук и Цвят" събра на едно място 15 разностранни български художници. Изложбата с техните творби беше открита снощи в къщата-музей "Георги Баев" на бул. "Демокрация", където беше поставен и финалния щрих на 22-ото издание на пленера. На събитието присъстваха политици, общественици, дейци на изкуството, журналисти, приятели на „Дарик“.

„Това издание е по-специално. Творбите на художниците ще останат до 30 септември. Колекцията на „Дарик“ е на непреходното, визуално изкуство в България. В продължение на над 20 години над 900 произведения на повече от 400 художници са част от тази история. Точно преди година Радосвет Радев определи зрялата на възраст колекция като „сделка с времето“, а творбите на стотиците автори в нея, не като собственост на радиото или на художниците, а собственост на всеки, който се е докоснал до тях. Затова и проектът „Звук и Цвят“ ще продължава да съществува. Тази година пленерът е посветен на неговия създател и собственикът на „Дарик“ Радосвет Радев.““, каза регионалният директор на „Дарик“ за Югоизточна България Дияна Бедросян.

„Изкуството има тази особена магия и сила да пречиства тъгата, да ни връща в миналото и да ни дава доброто усещане от него. Затова моето усещане за днешния ден е като за празник. Искам да благодаря на „Дарик“ и винаги се впечатлявам от събития, които проявяват такава жизненост през годините, че успяват след първото издание да разцъфнат и да се развият. И това е смисълът.“, каза Диана Саватева, която поздрави екипа на радиото от името на кмета Димитър Николов.

Тази година в изданието на „Звук и Цвят“ участват художниците Албена Петкова, Валентин Стефанов, Васил Колев, Деля Чаушева, Гълъб Гълъбов, Елена Калудова, Емануела Ковач, Людмил Георгиев, Марк Поспих, Мими Добрева, Нина Ковачева, Румен Атанасов, Стефан Божков, Стефан Петрунов, Ясен Гюзелев.

„За мен това беше едно изживяване, пълно с много весели моменти, креативност, нови запознанства, с нови приятели. Ндявам се, че повече художници ще имат възможност да присъстват на този пленер. Надявам се, че той ще съществува поне още 22 години“, подчерта Елена Калудова.