Две деца са починали от коронавирус у нас. Едното - 7-годишно момиче, е било с хронично неврологично заболяване.

Другото - 9-годишно момиче е било диагностицирано с вируса на 14 септември.

По-голямото дете е починало в болница в Пловдив на 19 септември, но и към днешна дата не фигурира в официалната справка, която всеки ден публикува Министерството на здравеопазването.

В момента тече проверка по случая.

Междувременно растящият брой на болни деца от Covid-19 тревожи медиците в Русе. По думите на лекари от Белодробната болница в града, цитирани от БНР, всеки ден отчитат поне по един случай на дете, заразено с коронавирус и това се оказва трайна тенденция за тази вълна на епидемията.

Притеснението им е и заради снижаването на възрастовата граница. Най-малкият пациент при тях е едва 14-дневно бебе.

При първата вълна нямаше болно нито едно дете. През април тази година започнаха да се появяват деца, които напълниха „Детско отделение“. Сега няма ден да нямаме семейство с деца с Covid, просто е ежедневие“, каза управителят на Белодробната болница д-р Светослав Дачев.

Медикът изрази притеснението си, че с началото на учебната година ситуацията ще се усложни.

Ваксинационната кампания в областта протича все още трудно, а твърденията, че ваксините не предпазват, бяха категорично отречени от директора на Здравната инспекция д-р Искра Генева с данни от последната седмица.

„Тези 320 човека, два процента само са били ваксинирани, нито един не е стигнал до реанимация. Нямаме нито един умрял ваксиниран“, заяви тя.