Новият Експозиционен и демонстрационен център „Минералните води на Акве Калиде“ е в напреднала фаза на изграждане.

Сградата вече е завършена, покривната конструкция също е изпълнена. Положена е топлоизолация и декоративна мазилка по фасадите. Монтирана е дограма, завършени са вътрешните преградни стени в помещенията и окачените тавани, изградена е ВиК и електрическа инсталация. За помещенията е осигурено отопление, вентилация и климатизация.

С изграждането на новия център Община Бургас ще продължи да развива културно-историческия туризъм в региона. Той ще отвежда посетителите към античните векове, времето на Римската империя и начина на живот на нейните граждани.



Центърът ще се състои от две функционални части. В едната ще е разположена музейна експозиция, която ще съдържа артефакти, открити при разкопки на древното светилище.

Заедно с тях ще бъдат показвани експонати от фонда на Регионалния исторически музей и гостуващи исторически колекции.

Демонстрационната част на комплекса ще показва на посетителите типичната баня, характерна за епохата на Римската империя. В различните ѝ части ще са представени съблекалнята, стая за масажи, басейн с топла минерална вода. Зоната на банята е директно свързана със семеен кът с детски басейн, както и към парна баня, сауна и душове.



Новият културен и демонстрационен център се изгражда по проект „Силата на водата. Подкрепа за повишаване потенциала на община Бургас като конкурентоспособна туристическа дестинация.“ Той се финансира от Оперативна програма „Региони в растеж 2014 – 2020г.“, Фонд за устойчиви градове, Община Бургас.