Като вряка есен и тази, чукове, дрелки и бормашини ехтят в Бургас.

Ама така ехтят, че хората изкупиха тапите за уши, мента, глог и валериан, а някои направо хукнаха на психиатър.

Почти във всеки блок разни новонанесли се тарикати, или опаричили се батки, решиха да правят от двустайните си жилища - петстайни. Рутят се стени, къртят се тоалетни, изтърбушват се бани, терасите стават стаи, преграждат се коридорите и се правят фоайета, кухните отиват в спалнята, на таваните висват окачени, на балконите се слагат тенти, а към тях остъкление и всичко това е придружено с безумен шум, цапане, хвърляне на строителни отпадъци пред и зад блоковете, запушване на асансьорите и пълна промяна на външния вид на фасадата на блока.

Някой да знае, че това е наказуемо? Знае, разбира се, но мълчи.

Този безумен тормоз е започнал от пролетта и няма край, и няма край.

Жадните за ремонти и промени тарикатстват по всички начини. Не искат разрешение от общото събрание, не слушат домоуправителите, заплашват пенсионерите със саморазправа, ако дръзнат да им направят забележка, зъбят се на самотните домакини, които са поставени под непрекъснат тормоз и стрес и даже драскат нощем колите на тези, които са се опитали да ги спрат.

Още по-зле. Наемат нелицензирани фирми с работници от съседните градове. Работниците нямат договори, нямат необходимата квалификация, не носят никаква отговорност, като прецакат я тръбите на комшиите, я елисталацията, я им порутят таваните.

Тези фирми не се водят никъде, не плащат данъци и са потънали изцяло в сивата икономика.

Инструментите им са стари, вдигат много шум, къртят каквото трябва и каквото не трябва, но никой не обръща внимание. При викане на полиция, оттам отговарят, че имало разрешени часове за ремонт.

Какъв ремонт?

Ремонт, или тепор?

ТЪРСЕТЕ СИ ПРАВАТА, БУРГАЗЛИИ!

НЕ СТОЙТО КАТО АГНЕЦИ НА ЗАКОЛЕНИЕ!

Законът е на ваша страна и можете да осъдите всеки, започнал безкраен ремонт и превърнал се във ваш терорист.

Защото доста блокове в Бургас вече се наклониха и е въпрос на време да паднат.

Ето какво се изисква за един ремонт:

1. Да съберете изходна документация.
Това включва нотариален акт, скици; скица от кадастър, актуално състояние; нотариално заверено съгласие от преки съседи; протокол от общо събрание с необходимия процент съгласие; документ, доказващ законният статут на преустройвания обект; технически паспорт на сградата, в която се намира преустройваният обект; писма от електро, ВиК, газоснабдяване, топлофикиция, РИОКОЗ и др. според конкретния случай.
2. Да изготвите проектна документация;
Това включва техническият проект, изготвен от архитект и инженери, който съдържа различни проектни части – част архитектура + архитектурно заснемане на съществуващото положение; част конструкции (проект или конструктивно становище); част ОВК, част ВиК, част ЕЛ, ако се предвиждат промени в тях.
3. Да съгласувате проекта с електроразпределително дружество, ВиК, газоснабдяване, Топлофикация или други;
4. Трябва да внесете проекта и документацията в общината и получите разрешение за строителство.
Едва след това получавате разрешението за строеж и може да започнете строителство. За София разрешение за строеж за основно застрояване, пристрояване и надстрояване на жилищни и нежилищни сгради за обекти от първа, втора и трета категория се издава от НАГ – СО, а за четвърта и пета категория от районната Община.

Имайте предвид, че няма да имате нужда от разрешителни, ако ви предстоят дейности като външно и вътрешно боядисване на сгради и постройки; подмяна на покривни материали или вътрешни преустройства, при които не се засяга конструкцията на сградата.
Понякога обаче, дори и на пръв поглед дребни промени може да се окажат доста важни и да се наложи да имате всички горепосочени документи.

А някой от къртещите има ли поне един документ?

Съмняваме се!

Съдете ги и ще има тишина!