Детска градина "Славейче" в Айтос почете с шествие-поклонение паметта на слънчевата 5-годишна Айфер, загинала при жестоката катастрофа, при която тир помете лек автомобил и бащата и двете деца в колата. Кървавата трагедия стана на ул. „Хаджи Димитър“ в града.

Всички заедно - директорът Росица Димитрова, учителите, децата и родителите от ДГ "Славейче" отидоха до кръстовището, на което беше отнет живота на 5-годишната възпитаничка на детската градина Айфер Нури, нейния баща и братчето й. Шествието беше организирано от Обществения съвет и колектива на детското заведение в рамките на Европейската седмица на молибността, под мотото "Да пазим децата на пътя!", съобщава в. "Народен приятел".

Общността на детската градина поднесе цветя и венец в памет на Айфер и Джелил и баща им Нури. Със запалени свещи във формата на сърца, и минута мълчание, деца и възрастнии изразиха скръбта си за невинните жертви.

Полицията спря движението на ул. "Хаджи Димитър", а възпитаниците на детската градина и техните родители раздадоха на водачите на МПС стикери с послание да пазят живота и здравето на децата на пътя.

"Традиционно, отбелязваме Европейската седмица на мобилност от 16 до 22 септември с различни прояви, и с идеята да фокусираме вниманието на водачите на МПС върху опазване на живота и здравето на децата на пътя. Тази година е различно - отбелязваме Седмицата с поклонение. Скърбим за Айфер - беше лъчезарно дете, трябваше да бъде с нас, в ІІІ подготвтелна група на детската градина. Преди катастрофата, майка й беше на родителската среща, подаде документите, които изискваме.", каза за НП Росица Димитрова.

В памет на Айфер и всички деца, загубили живота си на пътя, се организират и останалите прояви на ДГ "Славейче" през Седмицата на мобилността. В началото на следващата седмица, учителският колектив организира за децата игри по безопасност на движението на новата площадка за обучение по БДП в двора на детската градина.

Катя КОСТАДИНОВА, в. Народен приятел