„Ние сме в края на един успешен сезон. Успешен, благодарение на усилията на повечето хора, заети в туристическия бранш, мерките, които спазваха, и на всички гости на област Бургас”, заяви по време на брифинг директорът на Регионална здравна инспекция Бургас д-р Георги Паздеров. Повод за срещата с медиите бе двата епидемични взрива в шивашки и кабелни цехове. Преди да дадат пдоробности за тях, от РЗИ съобщиха обобщени данни, обрисуващи ситуацията в Бургаско.

Неваксинирани срещу ваксинирани в болница

За последната година и половина от старта на пандемията случаите на COVID-19 са 32 000. В момента активни са 5 900, а в болница се лекуват 215 души. Починалите са общо 1176 души/ Общо ваксинираните в Бургаско са 145 000, а със завършен цикъл на ваксинация 74 300. Това е 8,2% от населението . Данните са еднакви с тези за страната.

„Това, което вълнува хората, е колко процента от имунизираните попадат в болница, колко са в интензивни отделения и колко са починалите. В момента от 215 души в болница, имаме 4 ваксинирани и двама с незавършен цикъл на имунизация. При четвъртата вълна се запазва тенденцията за 2-3% от ваксинираните да стигат до болница. От 1176 починали досега – трима са имунизирани. Към днешна дата няма имунизирани в интензивни отделения. Починалите ваксинирани са под 0,3%”, каза д-р Паздеров. Той допълни, че заболеваемостта в последните две седмици е 319 на 100 000 души.

Според д-р Паздеров учудващо е, че при тези категорични цифри имаме толкова малък интерес към имунизациите, които са единствен начин да си върнем нормалния начин на живот, и които са изборът на цивилизования свят. На този фон идват и двата взрива на коронавирус в цехове в Бургас.

Единият е цех с 21 служителя, а другият със 137 сужители и 20 души администрация, работещи на 3 смени. Направени са предписания и ръководствата на цеховете са реагирали адекватно, взети са всички мерки.

Посланието на д-р Паздеров

„Това може да сполети и други малки предприятия. Затова моето послание към всеки собственик и всеки предприемач, е, че ако хората му направят избор да се имунизират, ние ще бъдем насреща и на място ще ги ваксинираме. Така няма да се губят човекочасове, няма да страдат хора и няма да има икономически последствия. Дано хората осъзнаят това и направят своя избор, а не някой да ги задължи”, каза д-р Паздеров.

Мерките в цеховете

Д-р Киселкова даде подробна информация за двата взрива. Първият е в шивашки цех в сградата на „Тих труд” в Бургас, където работят 21 шивачки. Те са с увреден слух. Първият случай е регистриран на 1-ви септември, а следващите три случая са регистрирани на 14-ти септември. Цехът е затворен, всички са под карантина и е връчено предписание на управителката за дезинфекция за безопасно продължаване на работа след карантината. В срок от 14 дни ще се проследява дали няккое от контактите лица няма да заболее. Всички са в добро състояние, на домашно лечение.

Вторият взрив е в кабелен завод в покрайнините на Бургас. Първият случай е от 1-ви септември с положителен резултат, но служителят не е бил на работа от 27-и август. Следващите случаи са излезли като положителни в системата за карантинирани лица на 7-и септември. Става дума за две лица, но при тях има отстояние от последния им работен ден и появата на симптоматика. Други два случая са от 13-ти септември, един от тях е бил до последно на работа.

„Цехът разполага с 4 халета, при влизане на входа на завода написахме анкетни карти дали са имали контакт с ковид болен или симптоматика в последните 14 дни. На входа и на работните места са осигурени дезинфектанти, а работните места са с отстояние 1,5 – 2 метра, за да могат да работят служителите, спазвайки дистанция. Всички бяха с маски, а имайте предвид, че никой не беше уведомен, че ще правим проверка. Самото предприятие има процедура за мерки за необходимите действия при заразени в колектива”, заяви д-р Киселкова. След всяка смяна се прави дезинфекция, а по препоръка на РЗИ може да бъде сменен препарата, за да се избегне момента на резистентност.

Колко от служителите имат ваксина?

Нито една от служителните в шивашкия цех не е имунизирана. Единствено управителкаа има ваксина. В кабелния завод едва 7-8 лица са ваксинирани. От РЗИ са говорили с колективите за това, че имунизациите са начин да бъдат предпазени.