„Служебното правителство демонстрира нов начин на работа – прозрачност и отчетност. Показа недъзите при някои практики в изразходване на обществени средства и как това може да става празрачно и успешно”, заяви служебният премиер Стефан Янев. Днес кабинетът му се отчита преди президентът утре да разпусне 46-ото НС и отново да сформира служебно правителство, което да действа до изборите.

Янев коментира и плана за възстановяване и развитие.

„Има още работа по него, но се надяваме в края на годината да е изпратен в Брюксел и парите да бъдат налични в националния бюджет до края на годината”, каза Янев.

Според него резултатите от дейността на служебния кабинет са видими за всички български граждани

„Трябва да отчетем факта, че работихме в безпрецедентна политическа обстановка. 45-ото и 46-ото НС не успяха да излъчат кабинет и от утре ще имаме ново служебно правителство.

Ние направихме нещо, което не е характерно за такъв тип правителство. Заедно с 46-ото НС се споразумяхме за закона за държавни бюджет и актуализация на бюджета на НЗОК и държавното обществено осигуряване. Факт е, че за първи път от години се прави реална актуализация на пенсиите и българските пенсионери са извадени от линията на бедността - добър резултат на правителството и Народното събрание”, каза Янев.