В първия учебен ден днес повече от 24 000 бургаски ученици от 1-ви до 12-ти клас влязоха в училищните стаи. Тази учебна година има увеличение на децата, които ще се обучават в бургаските учебни заведения, с близо 130 повече от предходната. Увеличеният брой на учениците, някои от които родом от други градове в страната, но избрали да учат в Бургас или такива, които са се завърнали от чужбина, наложи да бъдат разкрити шест нови паралелки в училищата „Васил Априлов“, „Йордан Йовков“, „Пейо К. Яворов“, „Св. св. Кирил и Методий“, „Константин Петканов“ и в „Елин Пелин“.

Кметът Димитър Николов откри новата учебна година в НБУ „Михаил Лъкатник“. Малко след това, градоначалникът и зам.-кметът по образование Йорданка Ананиева споделиха тържеството и с малчуганите на ДГ „Моряче“.Общо 90 обновени и технологично оборудвани класни стаи по общинската програма „Първокласно начало“ посрещнаха днес над 2000 бургаски първокласници, които ще се обучават в тях. Те са с антибактериални подови настилки, лед осветление, модулно обзавеждане с нови индивидуални чинове за различни конфигурации и интерактивно оборудване със сензорни панели с вграден компютър. Проектът въвежда още специализиран образователен софтуер и нови методи за работа в клас, съчетаващи най-доброто от европейския и световен опит в сферата на образованието.

Освен обновените класни стаи, 12 площадки в училищни дворове са приспособени за провеждане на изнесено обучение на открито, а в 6 училища са реновирани спортните игрища – „Пейо Яворов“, ПГЧЕ „Васил Левски“, „Любен Каравелов“, „Васил Левски“ – кв. „Горно Езерово“, АЕГ „Гео Милев“ и НБУ „Михаил Лъкатник“. Ремонтирани са и дворните пространства на 9 детски градини – „Звездица“- филиал, „Радост“, „Моряче“, „Калина Малина“- Ветрен, „Веселушко“, „Пролетна дъга“ и „Ракета“- с. Маринка и градините в Равнец и Рудник.

В последните години се забелязва отчетлива тенденция Бургас да се налага като предпочитано място за живот и обучение от много млади семейства от други населени места и завърнали се от чужбина. Затова местната администрация строи всяка година нови детски градини и училища, които да поемат увеличаващия се брой на децата в тях, привлечени от качественото образование и новата материална и учебна база, в които Община Бургас инвестира последователно повече от десетилетие.

В момента в Бургас се изграждат 3 детски градини - ДГ „Морско конче“ в ж.к. „Братя Миладинови“, ДГ „Синчец“ в кв. „Горно Езерово“ и ДГ „Надежда“ в ж.к. „Меден рудник“, като предстои да започне изграждането на още 2 нови корпуса на детските градини в кв. „Сарафово“ и на ДГ „Пинокио“ в ж.к. „Меден рудник“.

Освен детски градини в Бургас, пред завършване са нови пристройки към 2 бургаски училища - СУ „Св. св. Кирил и Методий“ в ЦГЧ и Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации в ж.к. „Меден рудник“. Нови училищни корпуси ще имат още ППМГ „Акад. Никола Обрешков“ и Гимназия за романски езици „Георги С. Раковски“, ОУ „Княз Борис I“, ОУ „Васил „Априлов“ и ОУ „Христо Ботев“ в кв. „Сарафово“.

Всичко това започна преди 8 години, когато Община Бургас въведе за първи път в страната електронна система за прием в детски ясли, градини и училища, която помага на администрацията в реално време да проследи процесите и броя на свободните места в детските и учебни заведения на нейна територия и да вземе адекватни и навременни решения, за да може всяко дете да получи достъп до съвременно и качествено образование.