Едно от най-старите събития в националния културен календар, а именно „Яворови дни – Поморие“, бе тържествено открито от кмета на община Поморие Иван Алексиев с думите: „През далечната 1899 г. в тогавашно Анхиало пристига един тих и скромен младеж, който се движи като сянка по прашните анхиалски улици. Той присяда тук, на скалите, вперил взор в необятната морска шир. Местните си задават въпроса „Кое е това момче?“ и се оказва, че това е новият телеграфист в телеграфо-пощенската станция в Анхиало. Но почти една година по-късно от тук си тръгва великият поет на България Пейо Яворов. Вече 63 години, ние, поколения поморийци, независимо от превратностите на времето, отдаваме своята почит и уважение към творчеството на Яворов. Това събитие е част от духовността на Поморие, а тя е в основата на всичко…“

Ховсеп Мелконян също поднесе своето чувствено преклонение в думи, изказано от името на арменската общност в Бургас, които бяха сред присъстващите на събитието. Топли приветствия за организацията и провеждането на празника поднесе и поетесата Валентина Радинска.

Часове преди официалното откриване в храм „Свето Рождество Богородично” беше прочетена заупокойна молитва за душата на поетичния гений, а във фоайето на НЧ „Просвета 1888” жители и гости на Поморие имаха възможността да се докоснат до уникалната изложба на „Да видят всички по света, че българский народ живее…“. Експозицията, с основен акцент „Славейковата Библия“, представиха Милчо Талев – председател на НЧ „Просвета 1888“- Поморие и директорът на Националния литературен музей – София Атанас Капралов. На представянето присъства и Михаил Гърков, председател на сдружение „Извор за бъдеще“, чието дело е новото луксозно издание – копие на Библията от 1871 г., издадено по повод 150 години от издаването на „Цариградската“ („Славейковата“) библия.

Вечерта завърши с поднасяне на венци и цветя пред паметника на поета и със спектакъла на ДТ Ловеч “Илинден”, по Димитър Талев и Пейо Яворов.

Днес програмата продължава с изложба на Радко Мурзов, от 18:00 ч. в ГХГ „Дечко Стоев“ и с представяна на новата книга на Ана Боянова „Библия за прелюбодейци“, от 20:00 ч. на паметника на Яворов.