Великобритания ще поставя на хората със сериозно потиснат имунитет трета ваксинна доза срещу КОВИД-19, за да увеличи възможностите им да изградят по-добър имунен отговор, предаде Ройтерс.

Британските власти обаче подчертаха, че не става дума за начало на бустерна ваксинация.

Агенцията по общественото здраве на Англия заяви, че решението за поставянето на третата доза е взето въз основа на данни, показващи, че при две дози 40 процента от хората с потиснат имунитет генерират ниски равнища на антитела.

Властите обаче подчертаха, че това не е бустерна доза, защото такива биха се поставяли като част от първичния имунизационен график и за подпомагане на процеса на изграждане на имунен отговор при по-широк кръг хора.

"Искаме хората със сериозно потисната имунна система да имат възможно най-добри шансове да получат защита от КОВИД-19 чрез ваксинация", заяви Вей Шън Лим, председател на подкомисията за имунизацията срещу КОВИД-19 към Съвместната ваксинационна комисия.

Окончателната препоръка на съвместната комисия за бустерната ваксинация на възрастните и уязвимите хора се очаква скоро. Комисията преди това заяви, че тя може да започне този месец.

Третите дози ще бъдат поставяни на хора с имуносупресивни заболявания като ХИВ/СПИН и такива, които са били подлагани на имуносупресивно лечение като химиотерапия. Мярката ще засегне по-малко от 1 процент от населението, което прави 400 000 - 500 000 души.

Според властите при третата доза трябва да бъдат използвани иРНК ваксините на "Пфайзер" и "Модерна", защото за тези препарати има повече данни; на по-късен етап може да бъде прибавен и този на АстраЗенека, ако подобно решение бъде подкрепено с данни.

Правителството заяви, че приема препоръката на съвместната комисия.

"Националната здравна служба ще се свърже възможно най-скоро с хората, за да обсъди с тях нуждите им и да се насрочи час за трета доза, в случай че това се налага", заяви здравният министър Саджид Джавид. "Това не е начало на бустерна ваксинация - продължаваме да планираме тя да започне през септември."

С това решение Великобритания последва примера на САЩ, които миналия месец одобриха поставяне на трета доза от ваксините срещу КОВИД-19 на "Пфайзер"/"Бионтех" и "Модерна" при хора с компрометирана имунна система, които вероятно ще изградят по-слаба защита при две дози, отбелязва Ройтерс.