С любов към майсторството и голямо сърце, 59-годишният Джон О’Хара стана известен обущар в Берлин. Клиенти от цялата столица идваха в магазина му на Lebuzerstrasse. Сега на вратата на работилницата му виси бележка „Затворено поради болест“.

Това, което няма в бележката, е, че причината за болестта е ваксината срещу коронавирус AstraZeneca.

Журналистите на BILD посетиха Джон в рехабилитационна клиника близо до Берлин. Краката му са парализирани, той не може нито да стои, нито да ходи. Фината моторика на ръцете не работи. Мъжът дори не може да отвори киселото мляко. Освен това той постоянно се измъчва от болки в гърба.

О'Хара искаше да следва съветите на федералното правителство и беше ваксиниран срещу коронавирус, последван от усложнения. Сега мъжът е инвалид за цял живот.



„По това време никой не знаеше за страничните ефекти на ваксината. На 7 юни бях ваксиниран. Дванадесет дни по-късно изведнъж имах остра болка в лумбалния гръбначен стълб. Започна истинска одисея: общопрактикуващи лекари, спешни отделения, специалисти - никой не знаеше какво ми е. Болката беше като мъчение.

Изтръпването премина от краката към ръцете. Само седмица по-късно лекарите ми поставиха диагноза синдром на Гилен-Баре", пише GlasNews.bg.

Заболяването прогресира бързо и унищожава обвивката на нервните клетки. Лекарите предположиха, че това може да бъде усложнение след ваксинацията.

Европейската агенция по лекарствата (EMA) вече беше наясно за заболяването синдром на Гилен-Баре след ваксинация с AstraZeneca в началото на май. До края на юли EMA преброи 37 потвърдени случая! Затова през август в информационния лист беше включено предупреждение.

„Моят случай можеше да бъде избегнат“, казва Джон О’Хара. "Ако само лекарите знаеха по-рано за СГБ като рядко последствие."