Гърция въвежда допълнителен тест за коронавирус за пристигащите от България, които не са ваксинирани и не са преболедували, като задължителен PCR или Rapid тест ще се извършва на съответния граничен пункт при влизане в страната.

По информация на българското посолство в Атина, при положителен резултат от теста гражданите ще бъдат поставяни под 10-дневна карантина. Глобата за неспазването ѝ е 5000 евро.

Освободени от изискването са гражданите, които притежават сертификат за ваксинация за COVID-19, валиден 14 дни след завършване на ваксинационния курс или уверение за преболедуване, издадено не по-рано от 30 дни и не по-късно от 180 дни след преболедуването.

Припомняме, че при влизане на гръцка територия, гражданите, които не са ваксинирани или не са преболедували коронавирус, следва да представят негативен резултат от тест по метода PCR, направен не по-рано от 72 часа от влизане в страната или отрицателен бърз (антигенен) тест, направен до 48 часа преди пътуването.

Остава задължително попълването на Passenger Locator Form (PLF).

Придружителите на диагностицирани с COVID-19 имат възможност да избегнат карантината и да се завърнат в държавата, от която са пристигнали, при условие че имат 2 отрицателни резултата от направени PCR или rapid тестове в рамките на 24 часа и носят през цялото време маска тип N 95.

БНТ