В петък около 15 часа получихме по компетентност разпоредено дело от Окръжна прокуратура, касаещ случая за убийството на Юмер Мехмед по отношение на Деян Стефанов Дичев. Дошло е при нас с оглед данни за престъпление по чл. 294, ал. 1 от Наказателния кодекс. В същия ден Районна прокуратура Бургас изготви обвинение срещу въпросното лице, а именно затова, че в периода от 4 август до 11 август в Бургас помогнал като заедно със Станимир Рагевски Положил положил в бидони, сезалени чували и найлонови торби тленните останки от разчлененото тяло на Юмер Мехмед и пренесли същите с лек автомобил до брега на блато, находящо се в Бургас, Долно Езерово, където ги скрили във висока папрат и укрил в помещение в сградата на ДНА огнестрелно оръжие. Това заяви днес прокурор Иван Кирков след заседанието по определяне мярката за неотклонение на ресторантьора Деян Дичев. От думите му стана ясно, че обвинението в момента е само за случая със зловещото убийство на Юмер Мехмед.

За това престъпление се предвижда наказание „лишаване от свобода“ до 5 години. „С оглед указаното от Окръжна прокуратура Бургас, тъй като Дичев е осъждан три пъти, имайки предвид, че има основания за реална опасност да се укрие, има опасение че може да бъде повлияно и на свидетели, Районна прокуратура иска мярка задържане под стража.“, каза още прокурор Кирков. Той поясни, че в Наказателния кодекс не съществува текст за разчленяване на труп и в тази връзка делото е изпратено за лично укривателство. За убийството на брокерката Теодора Бахлова се води друго досъдебно производство, което е в Окръжна прокуратура.

Адвокатът на Дичев Борислав Янков излезе от съдебната зала и каза, че се е запознал с материалите. Той поискал по-лека мярка за неотклонение. Мотивът за по-лека мярка бил семейното му положение. Дичев, чиято мярка за неотклонение беше гледана чрез Скайп, е казал, че се придържа към казаното от адвоката му.

Прокурор Иван Кирков